ДАМАСК: Терористичке банде у расулу напуштају прву линију фронта у Алепу (фото)

Ово је саопштио војни врх у Дамаску и нагласио да су деминери почели чишћење његових квартова од мина и муниције коју су припадници терористичких одреда и банди оставили иза себе.

Сиријска армија је објавила и да се велики број терориста предао, а да су се остали повукли према сјеверним предграђима Алепа. Многи су за то искористили током протеклих година прокопане тунеле.

Напад владиних снага из ваздуха је подржавала руска авијација, али и авиони сиријског ратног ваздухопловства.

Пад Бани-Зејда имаће велики значај за коначни исход битке за Алеп, а самим тим и – битке за Сирију. Али, има и тренутне последице. Терористи су изгубили важно упориште из којег су ракетама и минобацачима непрекидно тукли дијелове Алепа који су под контролом Асадове власти.

Бани-Зејд су војни експерти сматрали најутврђенијим упориштем Џебхат ан-Нусра и Џејш ал-Фатах“ и њихових савезника.

Са његовим падом – терористи су фактички лишени могућност да пређу у озбиљнији контранапад и да пробију блокаду источних дијелова Алепа.

Владине снаге су оствариле овај успјех у вријеме када Ахрар аш-Шам – једна од највећих побуњеничких групација – мобилише све што може да офанзиву у провинцији Идлиб.

Ако се све овако настави још само неколико недеља – битка за Алеп и рат на сјеверозападу Сирије претвориће се у праву катастрофу за џихадисте.

Њихову ситуацију додатно погоршава то што је Ердоганов режим забављен последицама војног пуча и што се Анкара изнуђено приближава Русији.

Има индиција да би битка за Бани-Зејд трајала бар још неколико дана да команда тзв. „16-те дивизије Слободне сиријске армије“, коју су створили и финансирали Американци, није напустило борбене положаје и побјегло у Турску.


Извор: Принцип