САД: Хилари Клинтон и званично прва жена кандидат за председника

ФИЛАДЕЛФИЈА – Хилари Клинтон је и званично постала прва жена кандидат за председника САД пошто је на конвенцији демократа у Филаделфији прихватила номинацију, поручивши да ће бити председник „свих Американаца“ и да су ови избори време када треба да се „подвуче црта“.

Хилари Клинтон

„Бићу председник демократа, републиканаца, и оних који су независни. Оних који се боре, теже нечем и постижу успех. И оних који буду гласали за мене, као и оних који не буду. За све Американце“, истакла је Клинтон у говору последње конвенције Демократске странке у Филаделфији, пренеле су агенције.

Клинтон је навела да је њена превасходна мисија као председника да створи нове могућности и више радних места, услове у којима ће плате да расту, као и да се суочи са недвосмисленим одлукама у борби против непријатеља, претњи и немира широм света и код куће.

То ће бити, како је навела, њен задатак „од првог до последњег дана“.

„Јасно нам је са чим је наша земља суочена. Али се не бојимо“, истакла је она.

Клинтон се обратила и разочараним присталицама свог предизборног ривала у редовима Демократске странке Бернија Сандерса, понудивши им „маслинову гранчицу“ и поручивши им да је „чула њихов глас“.

Осврнувши се на свог републиканског противкандидата Доналда Трампа, она је одбацила његову мрачну слику о САД и описала га као опасног и нестабилног, истакавши да „тужна истина гласи да нема другог Доналда Трампа и то је то“.

„Он жели да нас подели од остатка света, једне од других. Жели да се плашимо за будућност и да се плашимо једни других“, поручила је Клинтон, додавши да је „доста било бомбастичних изјава некога ко не нуди истинске промене“.

Она је рекла и да Американци не би требало да верују кандидату који тврди да све може сам.

Клинтон – бивша америчка прва дама, сенатор и државни секретар, је пре два дана номинована за Белу кућу.

Она је, надмашивши ривала Сандерса и освојивши номинацију, направила велики корак на свом путу да постане прва жена председник САД, пренела је агенција АФП.

Си-Ен-Ен је данас објавио да је Клинтон прихватила демократску номинацију „с понизношћу, одлучношћу и безграничним поверењем у обећање Америке“, заузевши своје место у исотрији као прва жена-кандидат за председника.

У ноћи препуној емоција, Клинтон је изјавила да „када нема плафона, само је небо граница“.

На јучерашњој конвенцији окупљенима се обратила и Челзи Клинтон, описавши Хилари као мајку и баку која у свом политичком животу налази времена и да својој уници, као што је некада кћерки, чита приче за лаку ноћ.

Шездесетосмогодишња бивша државна секретарка је на крају четвороднене конвенције у Филаделфији, држећи руку на срцу, уз одушевљене усклике хиљада делегата, поручила да јој је целог живота био циљ да Американцима обезбеди могућност да искористе свој таленат и амбиције како би нација постала јача.

АП преноси да је Клинтонова синоћ говорила пред вероватно најбројнијом телевизијском публиком коју ће имати до председничких дебата, што значи да су многи Американци синоћ први пут чули њену агенду.

„Изнела сам своју стратегију за борбу против Исламске државе. Гађаћемо им светилишта из ваздуха и подржати локалне снаге на копну. Појачаћемо обавештавање да бисмо могли да детектујемо и спречимо нападе. Осујетићемо им покушаје на интернету да допру до младих људи у нашој земљи и радикализују их. То неће бити ни лако би брзо, али нема грешке – победићемо“, поручила је она.

Клинтон је рекла и да ће заједно са Сандерсом радити на увођењу бесплатног вишег школовања за припаднике средње класе.

Такође је обећала да ће у првих 100 дана власти, ако буде изабрана на чело земље, радити на највећем инвестирању од Другог светског рата у нове, добро плаћене послове, наводи америчка агенција.


Извор: ТАНЈУГ