УКРАЈИНА ОДБИЈА ДА ВРАТИ ДУГОВЕ

Кијев одбија да врати позајмицу од 3 милијарде долара, коју је добио од Русије 2013. године.

Александар Данилук

Став Украјине

Званичан став о овом питању изнео је украјински Министар финансија Александр Данилук. Он је рекао да Кијев не види ниједан разлог зашто би вратио дуг и да новац неће вратити.

Предисторија

Кредит је Украјина примила 2013. године. После државног удара у фебруару 2014. године, нова влада инсистира на признавању комерцијалног дуга, а Русија захтева од владе да призна дуг и да дуг не подлеже реструктуиирању. Међународни монетарни фонд је крајем прошле године признао званичан статус руског кредита, али је Кабинет министара Украјине увео мораторијум на плаћање дугова.

Русија је у фебруару преко Вишег суда у Лондону затражила од Кијева да плати дуг у износу од 3 милијарде долара, након чега је Украјина поднела примедбе.

Компанија The Law Debenture Trust Corporation Plc, која заступа интересе Руске федерације у случају дифолтних украјинских „руских“ еврообвезница у вредности од 3 милијарде долара, у блиској будућности намерава да поднесе захтев за разматрање, по кратком поступку, украјинског приговора на дуг.

Могуће последице

Очигледно је да ће на суду Украјина изгубити, без обзира на одређену подршку Запада. Осим тога, Русија има механизме за спровођење политичког и економског притиска на Кијев. А, овакво понашање само погоршава економски и финансијски рејтинг Украјине.


Извор: Катехон