КИПАР: Грци се потукли са полицијом на скупу “Косово је Србија – Кипар је Грчка“

НИКОЗИЈА – На скупу у организацији Европског фронта солидарности са Кипром против турске окупације северног дела Кипра, који је ове године одржан на тему јужне српске покрајине Косова и Метохије дошло је до сукоба полиције са демонстранитама када је више стотина окупљених Грка са Српским и Грчким заставама покушало да пробије кордон полиције и дође до граничног прелаза на територију самопроглашене „Турскe Републике Северни Кипар“. Скуп је завршен мирно али су након одржаних говора полицајци нападнути моткама, а на кордон су летеле каменице и бакље.

Протест на Кипру (Фото: Фејсбук)

Протест на Кипру (Фото: Фејсбук)

У Никозији главном граду Кипра који је од 1974. године подељен на Грчки и Турски део дошло је до сукоба између полиције и демонстраната на скупу против турске окупације који је ове године организован уз слоган „Косово је Србија-Кипар је Грчка“. Сам скуп у организацији Европског фронта за солидарност са Кипром је почео мирно али су након завршетка обраћања говорника из Србије и Јерменије демонстранти одбили да се разиђу након чега је група младића навукла фантомке преко лица и дошло је до сукоба са полицијом која их је спречила да се пробију до Турског граничног прелаза такозване Републике Северни Кипар.

На маршу који је у престоници Кипра организован против турске спољне политике као и војске која је стационирана на Северу Кипра, поред Грчких представника говорили су говорници из Србије и Јерменије, а у маси су истакнуте Српске и Грчке заставе.

 „Окупили смо како би се сетили онога што је Турска урадила инвазијом 1974. године, да би се присетили хиљада жртава, зверстава, масакра, силовања, заробљених људи, несталих лица, илегалне окупације и систематског насељавања Турака на северу државе које је резултирало у стварању једне псеудо државе.  Земља је прво разорена и подељена на зоне да би нам се сада наметала ре-унификација. Каква је то ре-унификација са земљом која по сваком праву припада нама. Такви концензуси су основа продаје Кипра и претстављају увреду за борбу коју су наши преци водили за своју независност“ рекао је Јоргос Гиоргоудис и додао:

„Ми не прихватамо ни једно решење које се базира на Турској инвазији од јула 1974. овде смо да пошаљемо поруку да нема преговора или нагодбе када вам неко окупира територију и то треба да буде принцип свуда у свету. Ми никада нећемо признати Север Кипра као што ни Срби неће признати назависност Косова и држимо се те политике, нећемо им дозволити ни најмању сатисфакцију, као неко ко је избеглица са Севера никада нисам прешао њихову границу иако моја породица има кућу на Северу, нисам је прешао јер никада нећу доволити да чином стављања њиховог печата на мој пасош признам Север Кипра као независну државу. Када будемо отишли на Север тада ће бити поново Грчки.

Историја Грка и Срба је нераскидиво повезана, када год је Грчки народ губио територију следећи на листи у Европи су били Срби, као што је после губитака Византије на ред дошла Србија тако су након отимања Кипра од стране Турске, а уз одобрење чланица НАТО-а следећи на ред дошли Срби и наша јужна покрајина. Бомбардовање Србије је подржала туркса власт, као што је и признала самопроглашену независност Косова по истом принципу као и Север Кипра, рекао је окупљенима Драган Пилиповић и додао „Они су данас толико арогнатни да Ердоган долази на Косово и даје званичне изјаве да је Косово Турска. Ипак оно што они заборављају је да су Срби и Грци имали своје заједничке победе, након што је Грчка остварила независност од Отоманске империје убрзо након тога Срби су се изборили за своју државу. У Првом Балканском рату који су Срби и Грци ратовали заједно Турци су доживели такав пораз да су одбијену све до Азије, ми смо овде да им поручима да нису успели да униште Јерменски народ, да неће победити у Сирији, да је Кипар Грчки и да је Косово Србија!“

Окупљени су у току скупа певали химну Грчке која је уједно иста химна која је у употреби као званична химна Кипра, а у току скупа скандирану су слогани „Турске трупа напоље са Кипра“ , „Косово је Србија“ и „Не заборављамо Јерменски геноцид“.

Окупљеним демонстратима се обратио Ашод Пакрадуни јерменског порекла и рекао „Окупација Севера Кипра је илегална, тако се Турска опходила кроз своју историју, сваки долар потрошен на окупираној територији је као потрошен метак за нашу браћу у Нагорно Карабаху, у Србији, Сирији и на Кипру, у име оних Грка који су погинули у одбрани Кипра, у име Јермена који су убијени у Турском геноциду ми дајемо реч да нећемо престати са нашом борбом!“ 

У току скупа могла се видети група младићи са марамама навученим преко лица и моткама. Скупу се испред граничног прелаза придружио и марш Грчких студената против Турске окупације севера Кипра.

Окупљенима се затим обратио Мариос Трасиволу  истакавши да је Турски империјализам највећи непријатељ Грчке, Србије, Сирије, Јерменије, Либана и многих других земаља и да он прави проблеме већ преко 6 векова. „Проблем Купра је само један од многих у историји, сви морамо бити уједињени и спремни да се боримо са таквом претњом. Кипар је нападнут због наводног угрожавања права Турске мањине од стране Грчке већине. Ипак неки ће на тежи начин научути реалност таквих лажи, видимо како се мањине у неким земљама бахато понашају упркос привилегијама које су без икакве заслуге добили, ми желимо да сачувамо наш начин живота видели смо шта неке мањине урадиле у Ници. Нико неће бранити нашу земљу ако се ми не будемо борили“ завршио је Мариос Трасиволу.

„Грчки народ полаже историјско право на целу територију Кипра. Да би се повратио суверенитет над читавом територијом државе потребно је да сваки Грк учини нешто за свој народ и своју државу. Први корак је успостављање слоге и јединства у дефинисању заједничког циља, а он је ослобођење целе територије од Турске окупације“ рекао је Звонко Михајловић са Косова и додао:

„Рад на том циљу је ваша људска, патриотска, морална и историјска дужност. Ту не треба оставити места за поделе. Срби помно прате сва збивања на Кипру и као братском народу пружамо вам пуну подршку са жељом да истрајете и испуните зацртани циљ. Слобода за Кипар.“

У маси су били присутни банери са порукама „Слобода за Кипар“, „Федерализација је Туцификација“ и “Ослобађање је једино решења “. Окупљени су носиле Грчке заставе, ултра-националистичке заставе покрета ЕНОСИС који се залаже за заједничку државу са Грчком, а у првом реду су биле присутне заставе Србије.

Након говора почели су инциденти. После скоро пола сата инцидената, бацања каменица, бакљи и ударања полиције моткама за држање застава између полиције и демонстраната стали су и припадници ЕФСК који су били задужени за обезбеђивање скупа и уз појачање полиције опремљене за разбијање демонстрација које је пристигло, група младића није успела да пробије полицијски кордон и дође до граничног пункта самопроглашене Турске Републике Северни Кипар.

Како за „Правду“ каже Статис Ефстатиоу један од организатора скупа „Европски фронт Солидарности са Кипром као и у протекле 2 године организује скуп јер се не миримо са политиком да Грци треба да прихвате федерализацију са Севером који је окупирала Турска и желимо да ту поруку раширимо и у остатку Европе. Проблем Кипра није однос Грка и Турске мањине, проблем је илегална окупација Турске војске. Наш марш је ишао од центра Никозије до улице Лидрас где се налази илегални турски гранични прелаз. Након што су завршени говори наших претставника и гостију из Србије група националистичких студената је насрнула на полицију. Наше обезбеђење и активисти су интеревенисали између полиције и протестаната како би спречили ексалацију и даље нереде“.

Желимо да се захвалимо пријатељима из Јерменије, Сирије и нарочито нашој браћи из Србије који су дошли да нам покажу подршку, наш циљ је да јачамо из године у годину и покажемо Европи какве проблеме имају Грци на Кипру. Срби имају пријатеље на Кипру и имају нашу пуну подршку по питању Косова- додао је Статис Ефстатиоу.


Извор: Правда