Нова оштећења у манастиру у селу Бинач на Косову

Косовска Митровица — Група од 20 Срба на коју су испаљена два рафала док су радили порти манастира у селу Бинач вратила се да заврши чишћење и ту затекла поломљен часни престо.

Манастир Светих Архангела, Бозовик, Витина

На остацима цркве затекли су побацано камење и грање и наново оскрнављен и бачен раније поломљени и оштећени часни престо.

Случај су пријавили полицији, која је на лице места изашла са Србима и локалним свештеником.

После јучерашњег оружаног напада у коме нико није повређен, косовска полиција је инсистирала да Срби дају изјаве у станици полиције, што су они и учинили.

Они су за агенцију Бета рекли да су се према њима у станици полиције односили коректно, али и да је било коментара да се ради о пуцњави која се чула са сеоске свадбе.

Они су додали да, иако им је јуче речено да ће јавни тужилац покренути истрагу, сазнали су да услед недостатка доказа и изјава сведока и локалних мештана који нису чули никакву пуцњаву нема основа за покретање истраге.

Три дана пре почетка чишћења манастирске порте Срби су поднели захтев косовској полицији у Витини и тражили да их она обезбеђују.

Тај манастир, веома поштован међу Србима, 16 година уназад на остацима цркве Светог арханђела Гаврила на дан манастирске славе, 26. јула се служи литургија и долазе Срби са свих страна.

Од 1963. године манастир је уписан у регистар споменика културе Србије.


Извор: Б92