Руси наводно бомбардовали америчку тајну базу у Сирији

Руски авиони бомбардовали су прошлог месеца војну базу недалеко од јорданске границе, коју користе амерички и британски специјалци, пише Волстрит џорнал. Секретар за штампу руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, одбио је да коментарише те наводе.

Лист наводи да су се „звона за узбуну“ огласила пошто су руски авиони бомбардовали тајну базу, коју су користили амерички и британски специјалци, као и да је тај напад део стратегије Москве да примора Белу кућу на ближу сарадњу у вези са ваздушним ударима у Сирији.

Су 24

Руски бомбардер Су-24 у бази Хмејмим у сиријској провинцији Латакија

Секретар за штампу руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, одбио је да коментарише те наводе.

„Кремљ не зна ништа о том инциденту, тако да нема шта да се коментарише на бази ових новинских извештаја. Понављам, питање би требало упутити (руском) министарству одбране“, рекао је Песков.

Позивајући се на војне и обавештајне изворе, Волстрит џорнал наводи да је могуће да је у том нападу било жртава, као и да су унеколико поремећени односи између Русије, Пентагона и Централне обавештајне агенције, али да је Бела кућа пристала на компромис.

Америка и Русија су се прошле седмице договориле око дејстава против локалне подружнице Ал Каиде, Ел Нусра фронта, без обзира на противљење из Пентагона и Централне обавештајне агенције. Русија је, истовремено, пристала да обустави ваздушне ударе против сиријских побуњеника које подржавају САД.

Руски напад на тајну базу на граници Јордана догодио се, пише Волстрит џорнал, 16. јуна, а британски специјалци напустили су то место дан раније. Руски авион је бацио на базу касетну бомбу, а амерички званичници позвали су руске команданте у Латакији и рекли им да то место не би требало да буде мета напада.

Ипак, руски авиони напали су, сат и по касније, још једном, а пилоти нису одговарали на позиве на фреквенцијама око којих су се, за хитне случајеве, договориле две стране.

У нападу су погинула најмање четири побуњеника.


Извор: РТС