Ердоган води Турску у диктатуру

После увођења ванредног стања у Турској, бројни аналитичари упозоравају да се председник неће смирити док не укине парламентарни и уведе председнички систем владавине

Грађани туку војнике у ТурскојГрађани туку војнике у Турској (Фото Ројтерс)

Председник Реџеп Тајип Ердоган је прогласио тромесечно ванредно стање у Турској, иако се последњих дана тврдило да влада контролише ситуацију у земљи после неуспелог војног пуча.

Многи већ говоре да је то цивилни после војног удара – како би шеф државе још више ојачао своје позиције – и верује се да се неће зауставити све док не укине парламентарни и уведе председнички систем владавине.

„Ова мера је у оквиру устава. Циљ је да брзо и ефикасно предузмемо акције против оних који су предвођени Фетулахом Гуленом покушали да оборе владу. Ми ћемо очистити тај вирус из армије”, изјавио је у среду касно увече Ердоган објашњавајући зашто је одлучио да прогласи ванредно стање.

Тако радикалан потез је изазвао подозрење у свету, поготово што се и досад страховало да се у Турској масовно крше људска права и слободе. У говору који је преносила телевизија, покушао је да објасни чиме су се руководили чланови Савета за националну безбедност који су пре тога у Анкари иза затворених врата заседали четири сата и 40 минута.

„Покушај завере можда још није окончан и можда још има планова за преузимање власти”, тврди Ердоган који је изјавио да је у петак увече, када је почео удар, за длаку избегао да буде ухапшен или ликвидиран. За то оптужује имама Фетулаха Гулена (који живи у Америци) и његове утицајне следбенике у Турској.


Извор: Политика