Проглашено тромесечно ванредно стање у Турској

ИСТАНБУЛ – Турски председник Тајип Ердоган саопштио је синоћ да је та земља увела ванредно стање и да ће оно трајати три месеца, јавио је Ројтерс.

erdoganОн је то саопштио уживо у обраћању које је директно преносила телевизија, након што је претходно одржан састанак Савета за националну безбедност.

Он је рекао да је ова одлука у границама Устава, и навео да је циљ да се брзо и ефикасно предузму мере против присталица имама Гулена.

Ердоган је рекао да Европљани немају право да критикују одлуку Турске о увођењу ванредног стања.

Навео је такође да ће он деловати као председник и главнокомандујући оружаних снага како би очистио „вирус“ из војске.

Турски лидер је додао да су оружане снаге под командом владе и да делују у складу са њеним одлукама.

Он је казао да то није противно владавини закона, јавио је Ројтерс.

У обраћању он је говорио и о стању економије, наводевћи да лоши рејтинзи кредитних агенција не одражавају реалност турске привреде, као и да турско тржиште нема проблем са ликвидношћу.

Пилоти који су оборили Су-24 у вези са Гуленом?

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је само мањина оружаних снага умешана у прошлонедељни покушај пуча, али је додао да још није јасно колико људи је тачно учествовало.

„Јасно је да је у питању мањина оружаних снага. Терористичка организација је покушала да изведе да мањина доминира над већином“, рекао је Ердоган у интервјуу за канал Ал Џазира, преноси Ројтерс.

Ердган је рекао и да постоји могућност да би двојица турских пилота која су оборила руски авион Су-24 у новембру 2015. године, могла бити повезана са тајном организацијом имама Фетулаха Гулена, који живи у Пенсилванији и кога Ердоган оптужује за организацију покушаја државног удара.

Он је рекао да су два пилота која су прошле године оборили руски борбени авиони ухапшени после пуча, да их је врло вероватно судство пронашло, па су их из тог разлога привели.

„Можда и они имају везе са Пенсилванијом. Наравно, судство ће учинити најбоље да их испита. Они можда имају везе са том групом. Међутим, немамо јасне доказе да је то повезано са инцидентом везаним за руски авион“, рекао је Ердоган за Ал Џазиру.

Ердоган је такође указао да је могуће да су неке земље умешане у покушај пуча у коме је погинуло 300 људи, а још неколико стотина повређено.


Извор: ТАНЈУГ