Вулин: Приштина кочи амбасадоре (официре за везу) (видео)

pol-vulinБРИСЕЛ – Шеф владине Канцеларије за Косово Александар Вулин изјавио је данас да Приштина блокира спровођење договора о размени официра за везу упорним инсистирањем да они треба да имају дипломатски статус.
“Ми разумемо да Приштина има велику потребу да стално доказује да је Косово независна држава као све друге, али међународна заједница мора да схвати да Србија као субјект међународног права није дужна да то прихвати”, рекао је Вулин новинарима завршавајући посету Бриселу у оквиру делегације коју је предводио премијер Ивица Дачић.

Дачић се током раније рунде дијалога са косовским премијером Хашимом Тачијем договорио да официри за везу почну да раде при канцеларијама ЕУ у Београду и Приштини од 1. марта, али овај договор још није спроведен.
“Ми ћемо обезбедити све што је неопходно за рад официрима за везу, али не и дипломатски статус”, подвукао је Вулин.

Осврћући се на став Европске комисије да све што је досад договорено мора да се спроведе, Вулин је рекао да је Србија спремна да испуни све своје обавезе, али да не зависи све од Београда.
“Србија није крива што неко има неодољиву потребу да од канцеларије прави канцелара”, рекао је он.

Вулин је нагласио да је Србија, иако не пристаје на дипломатски статус официра за везу, ипак спремна да им гарантује пуну безбедност и да је позната по томе што такве гаранције спроводи што, како је рекао, није случај кад се ради о неким другим државама.

Линк ка видео изјави Вулина

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП