The Wall Street Journal: Сједињене Државе принуђене да укину санкције Русији

Пошто је САД потребна сарадња са Москвом у решавању сиријске кризе, Вашингтон ће морати да прави уступке који ће у перспективи довести до укидања санкција, пише The Wall Street Journal.

Лавров Путин Кери

Државни секретар САД Џон Кери је чест гост у Москви и све чешће показује спремност за сарадњу. Како су саопштили медији, током своје последње посјете Кери је предложио Русији идеју стварања заједничке америчко-руске групе за размјену оперативних и обавјештајних информација и синхронизацију акција против терориста, наводи амерички лист.

Међутим, Москву, чини се, не интересује много овакав предлог, јер заједничко учешће у мировном процесу подразумјева партнерски однос двије земаља, а значи да не може бити реализовано у условима антируских санкција. Потпуно је могуће да ће САД ускоро бити спремне да укину санкције у замјену за заједнички план о Сирији, пише аутор чланка.

Русија има све разлоге за оптимизам по овом питању, јер је став Вашингтона у последње вријеме постао прилично савитљив. Само прије годину дана САД су изричито одбацивале сваку идеју сарадње са Русијом у блискоисточном конфликту. Ипак, од тада се много промијенило — руско учешће у решавању кризе показало се ефикасним и Вашингтон је схватио своју немоћ у овој кризи, нагласио је лист.

Осим тога, јединство ЕУ по питању очувања санкција се распада, посебно од када су САД сконцентрисале своју пажњу на Сирију, оставивши Њемачкој решење украјинске кризе. На овај начин, Москва има разлог да вјерује да ће руска помоћ у решавању кризе на Блиском истоку утицати на став како Вашингтона, тако и Берлина, закључује аутор чланка.

Раније је саопштено да је дводневна посјета Џона Керија Москви током које се састао са предсједником Владимиром Путином и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом била продуктивна. Стране су договориле кораке за прекид ватре и стварање услова за политичку транзицију у Сирији.


Извор: Принцип