ЕРДОГАН ПОРУЧИО: Издајници ће платити високу цену

Председник Турске Реџеп Ердоган, слетео је на аеродром „Ататурк“ неколико сати након покушаја војног пуча у овом граду и Анкари, где су га дочекале бројне присталице. Он је потом одржао и говор у којем је рекао је да ће учесници пуча добити потребан одговор, без обзира на то у којој су институцији. Он је покушај државног удара назвао „Божјим даром“ који ће помоћи да се Турска „очисти“ официра који су чланови “те банде”.

У телевизијском обраћању после слетања на истанбулски аеродром Ататурк, Ердоган је рекао да је побуну извела „мањина“ у војсци и да су неки у војсци примали наређења свештеника Фетулаха Гулена који је у САД, прено је АФП.

„Издајници ће платити високу цену“, рекао је он.

Ердоган је рекао да ће бити „искорењени“ они који су пуцали из ваздуха.

Турски председник је рекао да је милион људи изашло на улице на протест због покушаја државног удара.Ердоган је рекао да су пучисти отели његовог генералног секретара, као и да не зна шта је с начелником Генералштаба, пренео је АП.

„Турска има демократски изабрану владу и председника. Ми смо надлежни и настављаћемо да до краја спроводимо наша овлашћења. Нећемо препустити нашу земљу нападачима. Добро ће се ово завршити“, рекао је Ердоган. Он је рекао да је хотел у којем је боравио у Мармарису гађан бомбом пошто га је напустио.

Како пише ЦНН Турк, председник Ердоган је слетео на аеродром где га је дочекало на стотине присталица, које су претходно ослободиле аеродром од војних снага. И телевизија НТВ приказала је снимак масе која дочекује Ердогана који се приближава возилу након изласка из авиона.

По слетању на аеродром Ердоган се захвалио јавности и политичарима на подршци и рекао да Турска неће бити застрашена илегалним покушајима преузимања власти. Он је истакао да ће мањинска група која стоји иза покушаја државног удара платити за оно што су урадили и додао да народ његове земље „стоји усправно и снажано“.

Он је додао да је то што су људи изашли на улице најбољи одговор онима који су покушали да насилно преузму власт, а покушај пуча назвао је „поклоном од Бога, као шансом да се очисти војска“, пренели су „Раша тудеј“ и агенција Анадолија.

– Ако уперите оружје на свој народ, неће вам то бити опроштено – рекао је Ердоган, а преноси МСНБЦ.

Западни медији претходно су пренели да је председник приватним авионом можда слетео у Грчку, као и да је наводно затражио азил у Немачкој и да је његов авион чекао да добије права за слетање што му је одбијено, а то је рекао и војни извор за НБЦ.

Ердоган и немачка канцеларка Ангел Меркел имају посебан вид сарадње будући да је Турска пристала на бриселски споразум о мигрантима који је иницирао Берлин. Ипак, нико из немачког државног врха није се обратио јавности да потврде да ли је турски председник заиста затражио азил у тој земљи.

У међувремену се преко апликације „фејс тајм“ огласио и сам Ердоган рекавиши да је „и даље председник“ и позвавши народ да „изађе на улице и брани демократију“.

Ердоган је у изјави за ЦНН Турк мобилним телефоном са непознате локације, за коју круже приче да је био његов приватни авион, додао да се враћа у главни град Анкару. Он је такође истакао да ће сви који су одговорни за покушај пуча пред судом платити високу цену, пренео је Ројтерс.

У Турској се упоредо одвијао и рат информацијама, медији одани режиму такође су преносили да је председник ван икакве опасности и да се припрема да се обрати нацији.

Канцеларија турског председника Реџепа Тајипа Ердогана неће да обелодани локацију на којој се председник налази, али тврди да је на сигруном месту, јавио је АП.

Диктатор из народа

Упркос свакодненим критикама које пристижу на рачун владавине Реџепа Тајипа Ердогана, народ је у великој мери изашао на улице да одбрани власт.

Реџеп Тајип Ердоган је најуспешнији владар модерне Турске два пута освојивши апсолутну већину на изборима. Његова партија Правде и развоја влада Турском већ 12 година. Успешнији од њега био је једино Ататурк који се на челу државе задржао 15 година.

Ердоган на аеродрому после војног пуча

Ердоганов успон је добро осмишљен и постепено спровођен у дело. Окружио се лојалнимм људима који су му омогћили учвршћивање на власти бспоговорно испуњавајући захтеве. Претходни премијер Ахмет Давутоглу који је показао неслагање са Ердогановом политиком убрзо је склоњен са те функције и замењен подобнијим Билалом Јилдирмом који тренутно брани „част“ свог предесдседника.

Одрастао на улицама Истанбула где је радио и као улични продавац ђеврека, Ердоган је изникао из маргиналног дела друштва предводећи конзервативну политику земље. Чврсто укорењен у исламу, досад се успешно и лукаво борио са свим нападима секуларизма. Подршка народа водила га је на том путу, а која и сада показује снажан отпор нападу секуларне војске.

Као предводник једне од највећих нација, по броју становника и обиму територије, Ердоган је јасно изградио циљеве покушавајући да се домогне доминантне позиције на светкој геополитичкој сцени, раме уз раме са Ангелом Меркел, Владимиром Путином и Баракм Обамом.

Шурујући пођеднако са Европском унијом и Истоком (Русијом) обезбедио је испуњавање интереса Турске свакоме пружајући заузврат оно што је у том тренутку било неоходно. Изашао је као спасилац ЕУ понудивши прихват имиграната из Сирје и Ирака заста је заузврат тражио визну либерализацију и убрзавање процеса приступања ЕУ. С друге стране, руском председнику понудио је преко потребан Северни ток за извоз руског гаса ка Европи.  Иако оптужен за сарадњу са екстремистима Исламске државе и шверц нафте, Еродган и даље ужива подршку Запада у борби против тероризма.


Извор: Блиц