Прослава Петровдана у Леушићима

Празник Светих првоврховних Апостола Петра и Павла (29. јун/12. јул) саборно је и ове године прослављен у манастиру Светог Преображења у Леушићу, на планини Рајац. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење пет свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало бројно монаштво епархије и око 250 верника из разних крајева Србије. Многи од њих су се на Литургији причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У својој надахнутој архипастирској беседи Владика је најпре говорио о животним путевима Светих Апостола Петра и Павла а затим нагласио:

“Дивне апостоле, Петра и Павла, Света Црква данас прославља као наше учитеље, као наше просветитеље, као наше заступнике пред Богом, који су нам оставили веру православну, веру ону коју је Господ Христос проповедао, коју су они примили од Њега и предали својим ученицима, и преко светих отаца та је вере стигла и до нашега српскога народа преко нашега Светога Саве, који је ту веру утврдио у нашему народу. А онда остали светитељи из нашега народа, они су још више ту веру укоренили у нашем народу и предали нама, садашњим хришћанима, да ту веру чувамо и сачувамо онако како су апостоли проповедали, како су свети оци нама пренели неупрљану, неокрњену, неискварену никаквим јересима, екуменизмима, папизмима и осталим чудима, него да ово буде и остане вера православна. За ту веру православну, попут светих апостола, браћо и сестре, страдала су и наша браћа, наши дедови и прадедови и очеви из овога краја, који су `43 године били ухваћени од непријатеља и окупатора тадашњега, од стране Немаца, спроведени у логор на Бањици у Београду и тамо сви пострадали и били убијени за веру своју, само зато што су Срби и хришћани православни,. Њих се данас сећамо и чинимо њихов спомен, што смо малопре ми овде сви учинили, сваке године, нека да Бог да тако буде и у будуће“.

Након Свете Литургије одржан је парастос српским домаћинима из Леушића и околине који су на Петровдан 1943. године убијени од немаца на Бањици. У народу су ови мученици, њих 27 на броју, познати као „Петровско робље“.

После парастоса пререзан је славски колач који је овогодишњи домаћин славе Зоран Антонијевић из Лозња принео у славу и част Светих првоврховних Апостола Петра и Павла. За домаћине идуће године пријавили су се: Слободан Митић из Београда, Миле Стојановић из Београда и Љубица Ћурулић из Београда.

Овом приликом Владика Артемије је уручио постхумно захвалницу добротвору манастира, Борки Тишми из Београда (мајка мати Варваре, настојатељице манастира), као уздарје за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем.

Уследила је трпеза за све присутне, коју су заједнички припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћин славе. За време трпезе љубави приређен је пригодан програм, чиме је празнична радост добила још једну узвишену ноту.

Уредништво

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

 

Фотогалерија

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ