Немачка планира већу војну улогу на светској сцени

Шваба јаше
црног коња
потресла се сва Европа
наша војска напад чека
спремила је малог топа
спремила је малог топа
топа, јој!

Спремао је дуго Шваба
овај луди, страшни лет
обећ’о се да уништи
и изгради нови свет
и изгради нови свет
јој, јој, јој, јој!

Део песме „За Београд“ из филма „Ко то тамо пева“


БЕРЛИН – Немачка влада усвојила је данас документ о одбрани земље, такозвану Белу књигу, која представља план о већој улози Немачке на глобалној безбедносној сцени и указује на стратешку претњу коју представљају Русија и друге претеће опасности.

БундестагУ првом великом документу немачке владе у последњих десет година на тему одбране, званични Берлин наводи да ће сарађивати са својим савезницима у Европској унији и НАТО на прекограничним проблемима, од исламског тероризма, до климатских промена и прилива избеглица, пренела је агенција АФП.

„Немачка је глобално веома повезана земља, која у складу са својом економском, политичким и војном тежином, али због сопствене рањивости, има одговорност да активно помогне у успостављању светског поретка“, наводи се у Белој књизи.

Немачка је спремна да се „ухвати у коштац са актуелним и будућим безбедносним и хуманитарним изазовима“, наводи се у документу који је одобрио кабинет немачке канцеларке Ангеле Меркел, а касније ће га званично представити немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен.

Тај стратешки план се сматра прекретницом за Немачку која је, оптерећена кривицом због нацистичког терора и холокауста, деценијама пажљиво корачала на светској позорници и тек се деведесетих година прошлог века прикључила мировним снагама на подручју Балкана.

У последњих неколико година Немачка је послала трупе у Авганистан и Мали, а подржала је и мултинационалну алијансу за борбу против Исламске државе наоружавајући курдске борце у Ираку и изводећи надзорне летове изнад Сирије.

У Белој књизи се посебно истиче да се „Русија окреће од блиског партнерства са Западом и инсистира на стратешком ривалитету“, као и да ће, ако не промени курс, „још догледно време представљати изазов за безбедност на нашем континенту“.


Извор: ТАНЈУГ