Ту није крај самовољи приштинских власти. Према незваничним сазнањима „Новости“, косовска полиција добила је и налоге за одузимање докумената која издају Привремени органи српских општина на КиМ, а који функционишу по систему Републике Србије. Албанци их називају „паралелним институцијама“ и, како смо чули, неће презати од хапшења председника и запослених у српским општинама.

– Хапшење представника Срба и одузимање документације на српском језику која се користи у одређеним установама и институцијама Срби на Космету схватају као притисак на њих али и жељу да се расељени не врате – истиче Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера. – Позивамо косовске власти да не спроводе такве акције које код Срба стварају осећај несигурности, односно угрожавају њихова елементарна права.

Стојановић сматра да решавање овог али и свих других питања треба решити кроз дијалог Београда и Приштине:

– Због тога постоје преговори у Бриселу а непризнавање одређених институција или установа треба решавати управо у оквиру овог дијалога. Најважније да се овакви инцидети не дешавају у будућности.

ПРИЈАВА ТУЖИОЦА

ПРОТИВ Анђелковића, који је председник Привременог органа општине Подујево, тужилац је поднео пријаву због рада у „паралелним институцијама“ док је на сличан начин пре десетак дана ухапшен и Дејан Арсић, службеник у Привременом органу општине Липљан.


Извор: Вечерње новости