Чеда Јовановић у Сребреници: Срби носе хипотеку саучесништва

Лаје пашче по Сребреници а поподне хита до газдарице Викторије да га потапше по глави.

Уредништво


Председник Либерално-демократске партије, Чедомир Јовановић, рекао је да је долазак у Сребреницу његова људска обавеза и политичка дужност. Додао је да српски народ носи терет хипотеке саучесништва у Сребреници и да тај терет можемо само сами да скинемо.

Чеда Јовановић у Сребреници 2016

„Сам долазак овде је моја људска обавеза и политичка дужност – поготово у ситуацији где се политика према овоме односи неодговорно. Не само према жртвама, него према Бошњацима и према свима“, рекао је Јовановић за Н1 у Поточарима.

Рекао је да му је жао због инцидента који се десио прошле године, када је нападнут премијер Србије Александар Вучић.

„Хтео сам да то буде прекратница. Негација пресуда Трибунала у Хагу нас не води нигде. Пресуде саме по себи нису довољне, потребан је став – а док га не буде српски народ ће носити хипотеку“, рекао је Јовановић.

Како каже, надао се да ће Вучићев долазак са српског народа скинути терет хипотеке саучесништва. Ипак, додаје, тај терет „осим нас нико не може скинути, јер смо га сами себи ставили“.

„Вучић је изоставио из геста јасан став о ономе што се десило у Сребреници, и то је додатно искомпликовало односе. Проблематично је и што овде нема никога ко представља РС, а ту је постављен знак једнакости између вечите жртве и онога ко је направио злочин“, рекао је лидер ЛДП.

Каже да му је драго што многи људи у Србији говоре да се у Сребреници десио геноцид и што је бивши председник државе Борис Тадић то два пута рекао баш у Сребреници.


Извор: Н1