Последња порука НАТО Москви: Не признајемо анексију Крима

Лидери НАТО и председник Украјине Петро Порошенко позвали су Русију да престане да политички, финансијски и војно подржава сепаратисте на истоку Украјине.

НАТО

Они су такође позвали Москву да примени обавезе из споразума из Минска и поручили су да ниједна чланица НАТО неће никада признати, како су нагласили, нелегалну и нелегитимну анексију Крима.

„Не признајемо и нећемо признати нелегалну и бесправну руску анексију Крима. Осуђујемо руску циљану дестабилизацију истока Украјине. Крши се примирје, свакодневно, често уз употребу војне технике забрањене по споразуму из Минска. Позивамо Русију да престане да пружа политичку, финансијску и војну подршку сепаратистима. Све стране су дужне да примене обавезе из Минска“, рекао је данас на конференцији за новинаре генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Председник Украјине Петро Порошенко казао је новинарима да је атмосфера на данашњем састанку НАТО-Украјина, којим се завршава дводневни самит у Варшави, била без подела, као и да су француски председник Франсоа Оланда, шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер и сви остали подржали захтев Украјине да се настави притисак на Русију санкцијама.

Француски председник изјавио је раније током самита да на Русију не треба гледати као на непријатеља него партнера, а шеф немачке дипломатије уочи самита упозорио је Пољску и балтичке земље да Русији престану да машу сабљом НАТО пред очима.

„Добили смо и врло снажну поруку да ниједна чланица НАТО неће признати нелегалну анексију Крима и да ће стајати уз Украјину суочену са руском агресијом. Расправљали смо и о додатним притисцима на Русију да се повуче. Русија је у потпуности одговорна за успоравање примене споразума из Минска и за кршење људски права на Криму и у Донбасу“, казао је Порошенко.

Столтенберг је категорично одбио могућност чланства Украјине у НАТО.

„И Порошенко је јасно казао да чланство у НАТО није на дневном реду. Сада је питање како применити стандарде, спровести реформе достићи интероперабилност. Пакет који смо усвојили је управо пут да помогнемо напредак Украјине да достигне стандарде НАТО“, казао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО истакао је, међутим, да за НАТО начелно и даље важи принцип да свака нација има право да одабере свој пут и своје савезнике.

„Да ли ће Украјина постати чланица НАТО, то је питање Украјине и 29 савезника у НАТО. Нико споља не може да се у то меша“, рекао је Столтенберг.

Украјински председник је додао да је за његову земљу довољан закључак самита НАТО у Букурешту 2008. године да су врата НАТО отворена за сваку нацију.

„Ми сматрамо да сада морамо да спроведемо реформе. Радимо напорно и за две године смо постигли више него за претходних 20. А на крају ће одлучити Украјински народ. Данас већ имамо већи проценат људи који пристају на чланство, сада их је 53 одсто“, рекао је Порошенко.


Извор: Б92