Дипломатски окршај Вашингтона и Москве

„Након њиховог непријатељског потеза, двојица запослених у амбасади САД су морали да напусте Москву. Они су проглашени за персону нон грата због активности које нису компатибилне са њиховим дипломатских статусом“, наводи се у саопштењу заменика руског шефа дипломатије Сергеја Рјабкова.

Туча америчког дипломате и руског полицајца (снимак руске телевизије НТВ)

https://youtu.be/X_SjQAbnM3U

У саопштењу су двојица протераних америчких дипломата, такође, оптужена да су агенти ЦИА, пренела је агенција АФП.

Стејт департмент је раније саопштио да су Сједињене Америчке Државе протерале два руска званичника због напада руског полицајца на америчког дипломату у јуну у Москви.

Одлука о протеривању руских званичника донета је 17. јуна, прецизирао је јуче портпарол Стејт департмента Џон Кирби.

Кирби је рекао да је 6. јуна руски полицајац напао акредитованог америчког званичника док је улазио у комплекс америчке амбасаде у руској престоници, након што му се дипломата представио и рекао му ко је.

„Такав поступак је неоправдан и довео је у опасност безбедност нашег службеника. Тврдња Русије да је полицајац штитио ту локацију од неидентификованог појединца је једноставно неистинита“, истакао је Кирби.

Вашингтон пост је о овом инциденту писао крајем јуна, наводећи да је америчком дипломати у нападу сломљено раме.

Руски званичници, пак, тврде да је дипломата напао полицајца.

На снимку НТВ-а се види како се испред споредног улаза у амбасаду зауставља такси и дипломата који се креће ка вратима. У том тренутку је из стражарске кућице изашао униформисани мушкарац који је оборио дипломату на земљу.

Кирби је јуче рекао и да руске службе безбедности појачано узнемиравају америчко особље како би пореметиле руско-америчке дипломатске и конзуларне односе.


Извор: РТС