Да ли робот-бомба постаје пракса у ликвидацији нападача

Иако је првобитно објављено да је 25-годишњи Мич Џонсон извршио самоубиство, полиција је касније признала да је користила робота са експлозивом како би неутрализовала нападача.

Полиција у Даласу је претходно водила вишечасовне неуспешне преговоре са Џонсоном о предаји.

„Преговори са снајперистом су пропали, било је размене ватре са њим па није било друге опције него да употребимо робот бомбу. Нисмо знали да ли носи експлозив. Већ је убио петорицу полицајаца па су на сцену ступили специјалци који су употребили робот-бомбу“, рекао је шеф полиције у Даласу Дејвид Браун који је потвдио и да је нападач преминуо од детонације бомбе.

Бивши преговарач у талачким кризама Мери Елен О’Тул из ФБИ каже да би употреба овог робота могла да постане пракса у сличним ситуацијама.

„Ако се нешто слично догоди сутра на пример у Сент Луису или Сан Франсиску, командант специјалне оперативне групе ће морати да донесе исту одлуку – о употреби робота-бомбе“, каже Мери Елен О`Тул.

У полицијској акцији у Даласу највероватније је коришћен модел Northrop Grumman Andros F6A или F6B који је веома прилагодљив зависно од конфигурације руку и сензора који су угарђени у њега.

Иначе полиција и војска ове роборе за уклањање бомби редовно користи како би смањила потенцијалне цивилне и војне жртве али је ово први случај да је робот коришћен да убије нападача.


Извор: РТС