Руски ноу-хау у лечењу нерава

aksonУ главном граду Татарстана почели су да раде операције по новој јединственој методици. Пацијентима са исхемијском болешћу доњих екстремитета, са повређеним периферним нервима у крвним судовима више није потребно да пролазе дуготрајан курс лечења. Покретност зглобова и осетљивост се враћа већ за пар месеци. Операција се своди на једњу ињекцију и траје највише сат времена. Зато се период опоравка смањује неколико пута. Спас од инвалидности за људе са болесним екстремитетима постале су ћелије масти.

Технологија операције у републичкој клиничкој болници је следећа: пацијенту узимају фрагмент масног ткива, у лабораторији извлаче ћелијски концентрат и истог дана га убацују у оштећени део. Операција траје највише сат времена. Концентрат ради као својеврсна фабрика – он издваја биолошки активне супстанце за брзу обнову организма.

То је нови феномен у лечењу периферног нерва. Ни у Русији, ни у иностранству нема истраживања на ову тему. За лечење сличних повреда и болести у свету се користе матичне ћелије. У Татарстану су одлучили да размишљају шире. У концентрату који се издваја из масног ткива састоје се не само матичне ћелије. У томе је и новина и тајна успеха. Он не изазива одбацивање, алергијске реакције, не води ка појави рака.

У републици ефекат је истражен на 50 пацијената. Резултати су зачудили стручњаке. У тој технологији се не врше додатне манипулације са матичним ћелијама, зато што су оне биолошки сасвим безбедне. На крају ћелијски концентрат живог ткива буквално подиже на ноге пацијенте који се више нису надали да ће ходати сигурно. А они којима су прсти били непокретни и неосетљиви после чудо-ињекције могу чврсто да стегну лекару руку.

Олга Соболевска / Глас Русије