Николић: Признајем косовску Владу, Устав, полицију, војску….

toma-nikolic-izdajnikБеоград – „Србија има план за решавање косовског проблема и никада неће признати независност Косова и Метохије“, рекао председник Томислав Николић и позвао Египат и друге државе да уваже разлоге Србије против признања независности Косова.

Председник Србије Томислав Николић позвао је „Египат и друге државе да уваже разлоге Србије против признања независности Косова, јер је чин признања против међународног права и Повеље Уједињених нација“, истичући да „Србија има план за решавање косовског проблема“.

„Ја немам шта да тражим од Египта и било које друге државе у свету. Ја могу само да замолим да уважавају разлоге, доказе које Србија износи и који су потпуно на страни Србије“, нагласио је Николић у интервјуу за утицајни египатски лист Ал Ахрам.

„Египат је у мом срцу. Када, као дете, стекнете пријатељство, оно остаје заувек. Мене је моја држава, као дете, увела у пријатељство са Египтом и ја то никада нећу да променим“, рекао је Николић.

Он је, међутим, указао да би са „тугом морао да размишља о томе ако би Египат признао независност Косова и Метохије“, али је напоменуо да свако води своју државу и свој народ.

„Постоје наговештаји да би још неке исламске државе могле да признају независност Косова, не зато што је то по међународном праву исправан потез“, указао је Николић, „већ зато што су притиснуте од великих сила“.

Николић је подсетио да је Скупштина Србије, на његов предлог, изгласала резолуцију која Косово и Метохију препознаје као специфичну територију и којом потпуно може да се реши актуелна ситуација.

Ми, по Уставу, не бисмо смели да препознајемо Косово као некакву специфичну територију изван аутономије, али смо у Резолуцији предвидели, рачунајући да ће нам грађани то одобрити кроз промене Устава, зато што су наши грађани спремни да се тај проблем једном коначно реши„, објаснио је Николић.

„Том Резолуцијом ми препознајемо Косово и Метохију као специфичну територију, признајемо да имају председника, Владу, Устав, полицију, имаће ускоро и војску, али да на тој територији живи и српска заједница„, додао је Николић.

Како је прецизирао, „власт у Београду је за српску заједницу предвидела извесну аутономију у оквиру таквог Косова, која подразумева да они имају своју полицију у саставу косовске полиције, своје судство у првом степену у саставу правосуђа Косова и своје изабране органе у саставу органа Косова“.

Албанци, међутим, неће да разговарају о томе, указао је Николић, јер и даље имају подршку западне међународне заједнице да не дају ништа.

Николић је поновио да „Србија никада неће признати независност Косова и Метохије“, напомињући да би то било против међународног права и Повеље УН.

„Ми позивамо сваког ко у некој држави о томе одлучује, да помисли како би реаговао да је у питању његова држава“, нагласио је Николић.

„Оно што би учинио свом народу, својој држави, нека учини и Србији. Али да смо спремни да то коначно решимо, спремни смо“, поручио је Николић.

Он је поновио да премијер Ивица Дачић није нудио столицу Косову у УН, али сматра да није требало ни да је помиње, јер је то за Србију неприхватљиво.

„Не постоји начин на који би Косово могло да буде препознато од Србије као независна држава. А ви знате да имамо много пријатеља у свету чија одлука зависи од тога како се Србија понаша према том проблему“, рекао је Николић.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Николић је подсетио да су 22, од 27 земаља чланица ЕУ, признале независност Косова, али да је висока представница ЕУ Кетрин Ештон рекла да неће тражити од Србије да призна независност Косова.

„Они схватају да на то немају право. Унија има 27 чланица, 22 су признале независност, пет нису“, прецизирао је Николић и констатовао да, „ако тих пет могу да буду чланице, онда могу и нове чланице које нису препознале независност Косова да постану“.

„Када би они искључили ових пет држава које нису признале независност, онда би могли и нама да кажу: ‘Не можемо да вас примимо зато што не признајете независност’“, оценио је Николић.

Према његовом објашњењу, „ако можете да се возите у возу, да немате карту, онда у тај воз можете и да уђете без карте“.

Европска унија каже да нема више промена граница држава, подсетио је Николић, уз констатацију да то онда не би требало да се уради ни Србији.

О односима са другим државама

Говорећи о односима са другим држава, Николић је оценио да је жалосно што је, после промене власти 2000. године, Србија заборавила своја стара и велика пријатељства, па је чак и сам Покет несврстаних наводно постао терет који је ометао да иде у европске интеграције.

„Узалуд смо ми говорили онима који су тада били на власти да је то у ствари један од главних ослонаца Србије“, рекао је Николић, напомињући да се прошлогодишњим изборима политика Србије умногоме променила.

„Никада нисам био комуниста и много сам замерао Титу на начину како је водио унутрашњу политику, али сам у једној својој председничкој кампањи рекао да бих волео да спољну политику водим као Тито. И ево већ скоро годину дана ја се трудим да Србија тако води своју спољну политику“, истакао је Николић.

Он је прецизирао да је Србија у „исконским везама“ са Русијом, да је посвећена чланству у ЕУ, али да подједнако третира и Трећи свет, који боље разуме став Србије према суверенитету, него неке друге државе.

Николић је објаснио да Србија није велика сила да би односе са арапским светом заснивала искључиво на нафти и нагласио да Београд своје односе заснива на пријатељству.

Он је оценио да је некадашња Југославија, од Словеније до Македоније, имала све што јој треба.

„Да бисмо и данас поново изводили грађевинске радове као некад у вашем свету, да бисмо поново продавали производе које смо у вашем свету продавали, мораћемо да саставимо индустрије свих бивших југословенских република“, нагласио је Николић.

Он је за себе рекао да је патриота који много воли своју земљу и свој народ, али да никога у свету не мрзи и закључио да зна да свако воли своју земљу и свој народ, па ту нема шта некоме да замери.

РТС