Наставља се Бриселска издаја

Dacic-izdajnik-Taci-EstonБРИСЕЛ – У Бриселу је завршена шеста рунда политичког дијалога под покровитељством високе представнице Кетрин Ештон, без договора о извршним овлашћењима заједнице српских општина.

Ратни злочинац Хашим Тачи је оценио да је шеста рунда разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем била конструктивна, да је постигнут усмени договор о расформирању паралелних структура, али да нема договора око овлашћења заједнице општина. Упркос изостанку договора Тачи је, како преноси приштинска Телевизија, оптимиста и верује да ће доћи до нормализације односа између две земље.

После сусрета са премијером Дачићем Тачи је рекао да је то био конструктиван сусрет у циљу проналажења прихватљивих решења у складу са Уставом и законима Косова.
„Наравно да се разговарало и о асоцијацији општина са српском већином, увек према ткзв. косовским законима али никако и ни под којим околностима са законодавним или извршним овлашћењима, или као Ахтисари плус. Све ће заувек остати у складу са такозваним Уставом, законима Косова и европским стандардима“, рекао је Тачи, а пренела приштинска ТВ.

Он је учињени напредак објаснио у смислу да се успостављају ред и закон на северу, да се обезбеђује демократски поредак, да се организују слободни избори на којима ће грађани моћи да изаберу легитимне представнике.

Према његовим речима постигнута је вербална сагласност за расформирање паралелних безбедносних структура Србије и о функционисању правосудног система према ткзв. законима Косова и на северу земље.
„Од данас могу рећи да сам оптимиста кад је реч нормализацију односа између Косова и Србије, остварујући агенду коју имамо пред нама предвођени Европском унијом и уз подршку САД“, рекао је Тачи.

Кетрин Ештон је оценила да је остварен добар напредак након шесте рунде.
“ Премијер Дачић и ратни злочинац Тачи разговарали су данас са мном у Бриселу у оквиру дијалога о нормализацији односа између две стране, који се одвија под покровитељством ЕУ. Начинили смо добар напредак“, наводи се у саопштењу Ештонове.
Она је додала да „има још посла да се уради до 20. марта“ када ће се поново састати.

Тројни састанак Ештонове, председник Владе Србије Ивице Дачића и ратног злочинца  Хашима Тачија, почео је око 14 часова.

Дачић и Тачи су претходно имали билатералне сусрете са високом представницом. Очекује се да се Дачић обрати новинарима.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП