Зашто се ћути о крвавом покољу у Ираку?

ВАШИНГТОН – За разлику од терористичких напада тзв. Исламске државе у Паризу, када је са њима практично дисао цео свет, о крвавом покољу ИСИС-а на западу Ирака се не говори превише, пише Вашингтон пост.

Ирак после аутомобила бомбе 3У анализи тих напада овај вашингтонски дневник наводи да је само у нападима у четврти Карада у Багдаду убијено 187 људи, али на друштвеним мрежама нема хаштагова и профилних Фејсбук фотографија.

Прошлог уторка, на пример, подсећа Пост, три милитантна припадника Исламске државе напали су главни аеродром у Турској, када је убијено 45 људи.

Свет је ухватила паника, будући да је управо тај аеродром једно од најпрометнијих средишта у Европи и на Блиском истоку, такође и једна од најбоље чуваних.

Тим поводом амерички новинари су се запитали да су аеродроми САД сигурно и да ли се исто „могло догодити и у САД, на Дан независности, на пример, 4. јула“.

Терористи су потом напали Даку, где су у популарном кафићу у елитном кварту главног града Бангладеша наоружани десет сати држали талачку кризу, а тада је убијено најмање 20 људи.

Ирак после аутомобила бомбе 2

Убрзо потом ИСИС је напао Багдад. У раним сатима недељног јутра, док се стотине Ирачана окупљало током светог месеца Рамазана, аутобомба је експлодирала у препуној трговачкој четврти Карада. У експлозији је погинуло 187 људи, међу којима и мноштво деце, више него у нападу на Париз, примећује Вашингтон пост.

Лист констатује да је све готово отупео на насиље у Багдаду.

ТВ Мрежа ББЦ објавила је недавно хронологију напада повезаних са Исламском државом у Ираку

ББЦ објавио временску црту недавних напада повезаних с Исламском државом у Ираку према којој их је за пола године било седам, а чак три у мају, два у марту и по један у фебруару, односно јулу., у којима је убијено више од 300 људи.

Ирак после аутомобила бомбе 1

Багдад је стога бесан, највише на владу којој не успева да очува земљу сигурном, а један становник Караде је Вашингтон посту рекао да су некада улице тог града биле пуне живота, а да се сада „мирис смрти“ осећа свуда.


Извор: ТАНЈУГ