ДСС позива актуелну власт да „не укида српску државност на КиМ и институције државе Србије“

dss-petkovicБЕОГРАД – Демократска странка Србије позвала је данас актуелну власт да „не укида српску државност на Косову и Метохију и институције државе Србије“ у тој покрајини, наводећи да постојање тих институција представља уставно-правну везу која чува државност наше државе на Косову.

„Упозоравамо власт да не укида српску државност на Косову и Метохији и институције државе Србије, јер овде се не ради ни о каквом паралелизму већ о интересу српске државе и опстанку српског народа. Управо постојање институција државе Србије на Косову јесте та уставно-правна веза која очувава државност наше земље на Косову и Метохији“, рекао је портпарол Д С С Петар Петковић.

Петковић је, на конференцији за новинаре у седишту странке, рекао да су разговори Београда и Приштине који су данас настављени у Бриселу, од судбинског значаја за будућност Србије.

Међутим, посредник у прегорворима је ЕУ, навео је Петковић и додао да она представља „дугогодишњег налогодавца и учесника у отимању Косова од Србије“.

ЕУ је, тврди Петковић, на рубу распада и она као таква „захтева од Србије да зарад датума за отпочињање преговора преда део сопствене територије и укине саму себе“. „По Европској унији и жељи Брисела, вероватно би тек тако обогаљена Србија била достојна да добије датум и отпочне преговаре са ЕУ и онда би се Србија кретала ка том чланству као према каквој фатаморгани“, навео је Петковић.

Портпарол Д С С сматра да у интересу Србије није да испуњава ултиматуме Брисела и Берлина и „на тај начин ради на сопственом самоуништењу и погубљењу“ и да актуелна власт треба да каже „доста ултиматумима“.
„То би већ био залог будућности државе Србије и опстанка српског народа на Косову и Метохији“, сматра Петковић, уз напомену да свако условљавање Брисела да ће „казнити Србију и одузети јој датум је немерљиво са одузимањем Косова“.
Српска државност на Косову и Метохији, према његовим речима, никада не може бити укинута уколико сама Србија на то не пристане и због тога је јасно „зашто запад врши тако велики притисак да Србија призна Косово и Метохију“.

Петковић је оценио да је ово историјски тренутак за садашњу власт и целу земљу, између осталог и зато што „српска историја не познаје да је икада сама држава Србија учествовала у свом самоуништењу“, а такав пример, како тврди, није забележен у европској историји.
„Тако да можемо да замислимо само како се наслађују западни представници великих држава када Србија пристаје на ултиматуме Бриселу“, рекао је Петковић и додао да само земља која слуша сопствени народ и поштује свој Устав може да има будућност.

Петковић тврди да то што ЕУ од Србије „тражи да крши сопствени Устав да би добила датум, јасно говори колико су европске интеграције у својој суштини процес правног насиља и бескрајних уцена прама Србији“.

ТАНЈУГ