Борба против корупције – Димна завеса за велеиздају

vucic-i-nikolic-izdajniciМосква – Актуелна власт у Србији борбу против корупције и сензационалистичко инсистирање на њој користи као инструмент да би гурнула у задњи план и далеко ван фокуса јавног мњења низ изузетно важних процеса, питања и проблема који оптерећују савремену српску политику, преноси руска информативна агенција Рекс.

На тај начин, наводи агенција, борба против корупције се користи као својеврсна „димна завеса“, под коју се гурају сасвим у задњи план, примера ради, тешка економска питања и проблеми.

„Управо су се под плаштом те борбе појавиле оптужбе власти у Србији против Емира Кустурице о злоупотреби службеног положаја. Али одмах је потребно рећи да пре Емира Кустурице национални парк Мокра Гора уопште није постојао.

Све што тамо постоји Кустурица је сам изградио (првобитно за филм ‘Живот је леп’) практично од нуле, а тек потом је Мокра Гора постала значајан српски бренд и својеврсна туристичка атракција. И у таквој ситуацији оптужити Кустурицу да је злоупотребивши службени положај проневерио неких 8.000 евра је најблаже речено неозбиљна оптужба. Но, суштина приче је у сасвим другим стварима“, преноси агенција Рекс.

Оптужбе против Кустурице изгледају крајње јадно, а оно што је још драматичније јесте чињеница да ће у данашњој Србији чак и то проћи потпуно неприметно.

Осим тога, нове власти су, наводи исти извор, успеле да у посљедње вријеме ван фокуса јавног мњења практично у потпуности потисну сва питања у вези са Републиком Српском.

„И више од тога, према неким тврдњама, у Београду се, уз подршку власти Томислава Николића, Ивице Дачића и Александра Вучића, формира центар чија ће делатност у најскоријој перспективи бити усмерена на уклањање са власти председника Републике Српске, Милорада Додика, и то управо под паролом борбе против корупције“, наводи се у тексту.

Истовремено, сама власт Николића, Дачића и Вучића закључује низ економских уговора са Турском, Азарбејџаном или Уједињеним Арапским Емиратима, а да се при том карактер и суштина тих договора и уговора потпуно гура у запећак.

„Исто то се догађа и у сфери политике. Сензационализам у штампи и распиривање негативних емоција у служби борбе против корупције, подједнако као и манипулисање питањима у вези са интеграцијом Србије у ЕУ, омогућавају Николићу, Дачићу и Вучићу да потпуно потисну на маргину читав низ важних политичких питања. На тај начин сва кључна питања у вези са дијалогом Београда и Косова практично у потпуности остају ван фокуса јавног мњења“, истиче се у тексту.

Према истом извору, никога не узнемирава ни чињеница да су Војислав Коштуница и његова Демократска странка Србије већ неколико пута, чак и у скупштини, покретали питање смењивања владе због издаје Косова и то, пре свега, због политичких корака које су предузимали Николић и влада Дачића и Вучића, а који су тумачени као прикривено „отварање врата“ признавању независности Косова.

Осим тога, та својеврсна „димна завеса“ већ је омогућила да у потпуности буде потиснут читав низ тешких питања и дипломатских промашаја Николића, о чијим последицама у српској штампи и јавном мњењу није било никакве дискусије.

„Попут изненадног и ничим изазваног погоршања односа са практично јединим балканским савезником Србије – Грчком, због интервјуа телевизији Македоније, која је, при том, признала Косово, а у коме је Николић бранио право Македоније да се користи тим именом, против чега се Грчка бори већ 20 година , или потпуно неочекивано отказивање подршке Српској православној цркви у Црној Гори, током посете црногорском премијеру Милу Ђукановићу, па чак и посредног признања самозване ‘Црногорске православне цркве’…“, преноси агенција.

При том, власт Николића, Дачића и Вучића има безрезервну подршку САД и ЕУ, судећи према званичним изјавама њихових званичника, и то управо у вези са борбом против корупције.

„А оно што посебно привлачи пажњу је ниво безрезервне подршке коју властима дају САД и ЕУ, без икаквих примедби по било ком питању“, истиче се у тексту.

Срна