„Црвена зона“: Пакао на земљи у који нећемо смети вековима

Француска је и у Првом, али и у Другом светском рату била у ‘жижи’ догађања, а последице тога видљиве су и данас. Размере уништења тзв. „Црвене зоне“ готово су непојмљиве…

Црвена зона у Француској

Нажалост, људи са простора бивших СФРЈ република у којима су се деведесетих одвијали ратови, добро знају шта су то минска поља.

Но, ретка су подручја попут такозване „Црвене зоне“ у Француској која је толико пуна експлозива и људских остатака, да се предвиђа да ће бити ненасељива следећих минимално 300, а максимално 700 година.

На том су се подручју догодиле неке од најкрвавијих битака у оба светска рата. „Црвена зона“ је некада покривала чак 1200 квадратних километара, а Французи су успели да је смање на некаквих 100 квадратних километара.

Улазак у „Црвену зону“ или обрађивање те земље је законом забрањено. Исељавање становништа с тог подручја почело је још након Првог светског рата када је француска влада схватила да је чишћење толике количине људских остатака, бомби и хемијског оружја готово немогућ задатак.

Хиљаде се евакуисане, а бројна села и градови више никада нису видели живу душу. Чак и у мање опасним ‘жутим’ и ‘плавим’ зонама фармери сваке године проналазе бројне експлодиране или неактивиране направе које онда одлажу на посебним местима….уколико не експлодирају и униште им механизацију.

Белгијски и француски фармери сваке године још увек проналазе и до 900 тона неактивираних бомби и стрељива. Деветсто тона, добро сте прочитали.

Француске власти већ годинама улажу огроман труд и новац у чишћење „Црвене зоне“, али бројке су упорно против њих. Чишћење овим темпом ће потрајати још између 300 и 700 година, а веровали или не, бомбе и муниција су најмањи проблем ове регије. Конзумација питке воде у подручју много ширем од „Црвене зоне“ законом је забрањена 2012. године због огромних количина перхлората (који се користи у производњи муниције и експлозива) у земљи и води.

На најзагађенијим деловима још и данас нестају биљне и животињске врсте због високе стопе арсена којим су такође затрована и вода и земља.

То је човек. У само неколико битака проузркује вековну штету, како људима, тако и земљи и животињама.

The Red Zone of France


Извор: Б92