У нападу на аеродрому у Истанбулу 36 мртвих, 147 рањених

Најмање 36 људи, укључујући и странце је погинуло, а 147 је рањено у синоћном троструком самоубилачком нападу аутоматским оружјем и бомбама на Међународном аеродрому „Ататурк“ у Истанбулу.

„По најновијим информацијама, 36 људи је изгубило живот“, рекао је ноћас премијер Бинали Јилдирим новинарима на месту тог најсмртоноснијег од три овогодишња напада у највећем турском граду, наводећи да „трагови указују Исламску државу“.

Министар правде Бекир Боздаг рекао је да је 147 људи рањено.

По властима, експлозије су изазване на улазу терминала за међународне летове око 22.00 часа по локалном времену (1900 ГМТ). Три нападача су најпре аутоматским оружјем пуцала на путнике и полицајце који су узвратили ватру, а потом су нападачи активирали бомбе које су носили, што подсећа на нападе џихадиста у Паризу новембру прошле године, са 130 мртвих.

„Три бомбаша-самоубице су извршила напад“, рекао је новинарима Васип Сахин, гувернер Истанбула.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган брзо је у саопштењу позвао међународну заједницу на „заједничку борбу“ против тероризма. „Овај напад који се догодио током месеца рамазана, показује да тероризам удара без обзира на веру или вредности“, рекао је шеф државе.

Француски председник Франсоа Оланд је „најоштрије осудио“ тај „гнусни акт“ и такодје позвао на јачање медјународне сарадње у борби против тероризма.

У Вашингтону, портпарол Беле куће је осудио „гнусни“ напад и обећао подршку Сједињених Држава Анкари.

Генерални секретар Бан Ки Мун осудио је „терористички напад“ и такодје позвао на већу међународну сарадњу.

Турска телевизија је приказала снимак полицајца који пуца у једног нападача и како он пуцајући пада рањен.

На терминалу за међународне летове избила је паника.

На фотографијама и видео-снимцима на друштвеним мрежама види се велика ватрена лопта на улазу у терминал и како обезбедјење евакуише путнике који успаничено вриште у ходницима.

Виде се и путници који леже на земљи.

Фотограф АФП је видео покривена тела на аеродрому, међу разбацаним пртљагом. Стотине полицајаца и ватрогасаца су дошле на место напада.

„Чекала сам свој лет за Токио и одједном су људи почели да беже и ја сам их пратила. Чула сам пуцње и било је панике“, рекла је за АФП Јапанка Јуми Кои.

Путница Офтах Мухамед Абдулах рекла је за АФП да је видела једног од нападача: „Имао је ружичасту мараму, кратку јакну и под њом је сакрио оружје, изашао и почео да пуца у људе. Ходао је као пророк“.

Аеродром Ататурк Истанбул после напада

Телевизијске станице су приказале сцене пометње пред великом болницом Бакиркој, у близини аеродрома, преплављеној родбином која је дошла да чују шта је с њиховим путницима.

Премијер Јилдирим је ноћас посетио ту болницу и рањенике у постељама, а родбини погинулих изразио саучешће, док је око њега био велики број припадника службе безбедности.

Премијер је стигао из Анкаре на Аеродром Ататурк само неколико сати после троструког напада.

Сви летови су обустављени са Ататурка, највећег аеродрома у Турској и 11. у свету, са 60 милиона путника 2015. године.

Саобраћај би могао да се настави данас, наговестио је Јилдирим.

Од прошле године у нападима у Истанбулу ири је изведен низ напада са скоро 200 мртвих и стотинама рањених.

У Истанбулу је у јануару 12 немачких туриста убијено у нападу за који је окривљена Исламска држава, у марту су убијена тројица Израелаца и један Иранац, такодје је осумњичена Исламска држава, а почетком јуна су за напад са 11 мртвих, укључујући шест полицајаца, оптужени курдски борци.

У нападима у Турској на мети су туристичка места или турске снаге безбедности.

Напади се приписују Исламској држави која није потврдила ниједан или курдским побуњеницима, укључујући ТАК, изданак забрањене борбене Радничке партије Курдистана (ПКК).


Извор: БЕТА