Помирење Турске и Израела

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху оценио је данас да ће нормализација односа Израела са Турском имати „огромне“ последице по израелску економију.

WASHINGTON, DC - MARCH 02:  In this handout provided by the Israeli Government Press Office (GPO) Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during the American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) 2015 Policy Conference, March 2, 2015 in Washington, DC. Tomorrow March 3rd Prime Minister Netanyahu is scheduled to address a joint session of the US Congress.   (Photo by Amos Ben Gershom/GPO via Getty Images)

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху

Споразумом о помирењу који ће данас бити званично објављен означава се крај шест година дубоког јаза измедју те две блискоисточне силе некадашње блиске савезнице.

Један анонимни израелски званичник потврдио је синоћ детаље споразума Асошиејтед пресу.

Нетанјаху је данас рекао да је споразум важан корак, алудирајући на развој израелских резерви природног гаса у Средоземном мору.

„Користим ову реч промишљено. Огромне импликације за израелску економију и мислим на огромне позитивне последице“, рекао је израелски премијер у Риму на заједничкој конференцији за новинаре са државним секретаром САД Џоном Керијем с којим се тамо састао други пут за два дана.

Кери је поздравио споразум и честитао Нетанјахуу.

Он је рекао да су САД неколико година радиле на поновном приближавању две земље и означио га је „позитивним“ кораком.

Израелско-турски односи су се нагло погоршали након упада израелских морнаричких командоса на турски брод Мави мармара који је у мају 2010. године носио помоћ Палестинцима у блокираном појасу Газе.

Приликом упада избио је сукоб у коме је погинуло девет турских активиста, укључујући једног држављанина САД. Након тога је Турска повукла амбасадора у Израелу и умногоме смањила ниво војних и економских веза.


Извор: Бета