Светске агенције о посети кинеског председника Србији

БЕОГРАД – Светске агенције известиле су о данашњем доласку кинеског председника Си Ђинпинга у Београд, а амерички АП наводи да је циљ посете првог човека Кине унапређење односа са „пријатељским народом“ Србије.

Кински председник Си Ђинпинг на београдском аеродромуТакође, АП каже да је циљ ове посете и потврда намере Кине да повећа своје присуство на Балкану и у Европи.

Америчка агенција истиче да су кинеског председника на аеродрому у Београду дочекали председник Србије Томислав Николић и владини званичници, као и да је на аеродрому, у знак добродошлице, изведен културно-уметнички програм.

Ројтерс наводи да су Србија и Кина спремне да потпишу најмање 20 трговинских и инвестиционих договора током посете Сија и подсећа да две земље имају добре односе од деведесетих година прошлог века.

Кина, додаје британска агенција, посету види као део иницијативе „Један појас, један пут“, која је позната и као „Нови пут свиле“, а чији је циљ да се отворе нове трговинске везе са кинеским фирмама.

АФП у тексту под насловом „Београд простро црвени тепих за кинеског председника“ истиче да је Сји стигао у посету Београду два месеца након што је ХБИС, трећи по величини прозвођач челика на свету, купио Железару Смедерево за 46 милиона евра.

Си ће, истиче француска агенција, посетити српску железару током тродневне посете.

„Србија се нада да ће постати капија за кинеске потезе на Балкану и шире“, оцењује АФП додајући да су две земље потписале 2009. године „стратешко партнерство“ у циљу јачања билатералне сарадње у области економије, културе, образовања итд.


Извор: ТАНЈУГ