МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

МИНИСТРИ одбране земаља чланица НАТО одобрили су нови пакет помоћи Украјини, изјавио је у Бриселу генерални секретар Северноатланског савеза Јенс Столтенберг. Шта ће бити све у том пакету, дефинитивно ће се знати после самита НАТО, који ће се одржати наредног месеца у Варшави. Претходна помоћ НАТО Украјини била је „политичка и практична“, а у Бриселу тврде да је био и „без преседана“.

– Расправљали смо о војној реформи у Украјини као и безбедности у тој земљи јер смо и даље забринути због ситуације на истоку Украјине – казао је Столтенберг, који је оптужио Русију за стање у Донбасу. – Русија мора да престане да подржава побуњене сепаратисте и да повуче своје снаге и војну опрему са украјинске територије.

Генерални секретар НАТО незадовољан је и „изненадним руским проверама у оружаним снагама“ јер представници земаља Запада не могу да прате шта се тамо збива. Столтенберг сматра да такве изненадне вежбе нису у складу са бечким договором из 2011. који подразумева да у циљу јачања поверења, организатори војних вежби обавештавају стране земље и омогућују њиховим представницима да их прате. Са друге стране, заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов каже да је Русија информисала Запад о својим вежбама које су у току и које се завршавају 22. јуна.

БАЛТИКРазмештање јединица у саставу обједињених батаљона НАТО у Пољској и балтичким земљама, како се очекује, почеће у јануару 2017. године, изјавио је јуче дипломатски извор близак Северноатлантском пакту.

Помоћ НАТО ће бити усмерена на јачање система одбране и безбедности Украјине укључујући и помоћ у на разминиравању територије. У Кијев ће стићи и консултанти НАТО који ће Украјинцима асистирати у сфери командовања војском, затим у контроли логистике, рехабилитиацији рањених војника као и супростављању „хибридном ратовању“.

– Наш циљ је да помогнемо Украјини да има ефикасније одбрамбене структуре и бољу безбедност – казао је Столтенберг.

Брисел је обећао да ће Украјини помоћи да се ослободи зависности од руског одбрамбеног индустријског комплекса. На тај начин украјинска војска ће почети да добија војну технику са запада.

Питање је да ли ће Украјина на почетку добијати нову технику као помоћ или ће за њу морати да плати узимајући повољне кредите са Запада. Економско стање у Украјини је врло тешко, па ако буде морала да купује западне авионе и другу технику, то ће још више погоршати ситуацију у земљи која је и тако уморна од рата.


ПИСМО НИЈЕ НИШТА ПРОМЕНИЛО

ПИСМО турског председника Ердогана којим је честитао Путину дан Русије није изазвало много узбуђења у Кремљу.

– Таква писма се традиционално упућују за националне празнике. То је протокол, уобичајена пракса у међународним односима – објаснио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. – У том писму, нажалост, није било неких других значајних момената.

Раније су руски званичници изјавили да је први корак Анкара који би водио побољшању односа после рушења руског бомбардера од стране турских ловаца новембра прошле године био званично извињење и материјална компензација.

РУСИЈА НЕ ЖЕЛИ СУКОБЕ

– Русија неће допустити да је увуку у конфронтацију са САД, НАТО и ЕУ – изјавио је у среду и министар спољних послова РФ Сергеј Лавров. Он сматра да конфронтација може само да иде наруку онима који желе да се појави нова криза попут оне у Украјини. Лавров истиче да Русија може у сваком тренутку да обезбеди своју земље и своје грађане.


Извор: Вечерње новости