Нападнути српски књижевник: Дошли су због „шпијуна у СПЦ“

Беч — Српски књижевник Петар Милатовић Острошки, којег су у стану у Бечу, напале и везале за столицу непознате особе, тврди да су они тражили његову документацију.

Петар Милатовић Острошки

Књижевник Петар Милатовић Острошки, аутор књиге „Комесари у мантијама – Комунистички шпијуни у СПЦ“

Како каже, реч је о документацији коју је користио за писање књиге „Комесари у мантијама – комунистички шпијуни у СПЦ“, преносе аустријски медији.

„Тражили су од мене да им предам документацију на основу које сам написао и објавио на немачком језику књигу ‘Комесари у мантијама – комунистички шпијуни у СПЦ'“, рекао је Милатовић аустријским медијима.

Успели су, како је додао, да пронађу документацију, коју је добио од убијеног некадашњег министра Павла Булатовића, као и 12 уметничких дела, и око 3.200 евра у готовони, из кућне касе и још пар вредних предмета.

„Радило се о двојици грмаља, са фантомкама на глави, који су на лошем немачком, са јужњачким нагласком, наређивали шта да радим“, рекао је Милатовић франкфуртским „Вестима“.

Он је казао да је неко звонио на његова врата, и да гледајући кроз шпијунку није видео никог, па је ипак отворио врата да види о чему се ради.

„Тада су ме, уз претњу пиштољем два грмаља угурала у стан, и тражила да затворим све ролетне. Затим су ме везали за столицу и тражили да им кажем где се налази документација коју сам користио за писање моје књиге“,рекао је Милатовић.

Он је додао да се није опирао, јер је видео да нема шансе да се избори са два наоружана нападача.

Нападачи, како је навео, нису применили силу, али су га везали за столицу, за којом је остао прикован и када су отишли.

„Све су претрули по стану и, када су нашли оно што су хтели, побегли су из стана. Срећом не затворивши потпуно врата. Након сат и по времена један посетилац једне комшије чуо је моје позиве за помоћ. Да су затворили улазна врата вероватно бих остао тако везан данима“, казао је Милатовић.

Аустријска полиција је покренула истрагу у овом случају.

Милатовић је љут на аустријске медије што су објавили фотографију зграде у којој станује, сматрајући да је то позив да га убију.


Извор: Б92