МОЋНА СЕКТА ЧУВА ЛЕЂА ХРВАТСКОМ ПРЕМИЈЕРУ – Жена Тихомира Орешковића блиска католичкој организацији „Опус деи“

Католичка црква у Хрватској противи се намерама ХДЗ-а да смени актуелног премијера Тихомира Орешковића јер не желе нове изборе.

Према писањима хрватских медија, Каптол (скуп свештенства) у Хрватској потпуно је стао на страну Орешковића из страха да би превремени избори у тој земљи на власт могли да врате СДП.

Tihomir Orešković papa Fracisko
Како наводе црквени извори и они из Хрватске бискупске конференције (ХБК), жеља великодостојника је да се шеф ХДЗ Томислав Карамарко повуче и са собом поведе следбенике како би актуелна влада могла да настави с радом јер њему (Карамарку) „више не верују ни у најтврђем десном крилу партије“.

Ипак, иако Орешковић као „практични верник“ ужива поштовање црквених редова, не може се заобићи ни податак да се његова супруга Сања Дујмовић повезује с контроверзном, али моћном католичком организацијом „Опус деи“ те да стога премијер има чврсту залеђину у Цркви.

Штавише, још по окончању избора у Хрватској колале су приче да је управо црква одрадила добар део лобирања да се Орешковић доведе на премијерско место. И светска штампа писала је о чудним коалиционим везама Мост-ХДЗ, те о блискости власти са „Опус деи“.

Као један од доказа наведен је и Стјепо Бартулица, саветник за међунардоне односе премијера Орешковића, који је редован члан поменуте црквене организације и који је водио кампању против хомосексуалног брака. Орешковић је, наиме, виђен као идеалан кандидат за ширење конзерватизма и преображавање Хрватске у теократско друштво.

Тачна улога њега и његове супруге у цркви није посве објашњена, осим што се наводи да су обоје редовни на мисама и причешћима.


Извор: Блиц