Трећи протест због рушења у Савамали, шетња кроз Београд

Испред Скупштине града Београда протест Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ због рушења објеката у Савамали у изборној ноћи. Шетња до зграде Владе где „седе одговорни“.

Savamala protest Beograd jun 2016 0004

Више их не питамо, сада тражимо одговорност, јер наше су улице и трамваји, а њихов је Синиша Мали, поручују организатори протеста са бине.

Драгољуб Бакић испред Академије архитектуре поручио је да треба, поред бруке у Херцеговачкој, да се вратимо на главну тему – „Београд на води“. Академија архитектуре критикује добронамерно овај пројекат, а свака црта и тацка је за критику, поручио је он.

„Не треба Београду да буде симбол стамбени солитер. Не требају нам куле и кулови за симбол Београда. Београд са својом архитектуром не може да савлада тај пројекат“, рекао је Бакић.

„Овај пројекат се две године спроводи на силу, не знамо ни ко је урадио макету. То решење је на нивоу осредњег студентског рада. Тај део је приобаље, припада свим грађанима, а струка мора да каже како тамо да се гради, а управа да спроводи, а не да одлучује сама како да ради“, навео је Бакић.

Он даље наводи да је стигло 2.000 примедби, које су све одбачене.

„На силу је у скупштини једна приватна инвестиција проглашена лекс специјалисом за јавни интерес. Ту нема јавног интереса“, наводи даље Бакић и додаје да инвеститор из Емирата може да ради шта хоће и како хоће.

Бакић наводи да је Академија архитектуре изнела три декларације – да се обустави пројекат, да се поништи уговор и обустави пројекат, а у трећој су позвали на одговорност архитекте који су учествовали у томе.

Savamala protest Beograd jun 2016 0005

Редитељ Јанко Баљак је рекао да свака Вучићева конференција за штампу „где се свађа сам са собом“ је најбољи промотивно спот да људи на протестима буде све више и више.

Како јавља наша новинарка, спремне су ролне тоалет папира намењене за зграду Владе, „јер тамо седе одговорни, од којих одговоре траже“.

„Ја му не верујем ништа, понови игра игру изнуривања. Сећате се колико је трајало са оставком министра Гашића. Немојте му веровати јер се људи не мењају тако лако у касним четрдесетим. Немојте му веровати да за два месеца о фантомкама и рушењу ништа није знао и тек пре два дана схватио да су челници града ти „комплетни идиоти“, рекао је Баљак.

Редитељ каже да „он град види по мери својиј тајкуна и шеика“.

„Овај град поново личи на себе и у њему препознајем дух студентских покрета деведесетих“, каже Баљак.

Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда Србије каже да је двочасовно рушење у Савамали била „двочасовна суспензија владавине права“.

Savamala protest Beograd jun 2016 0001

Организатори су замолили да нико не долази са страначким обележјима, као што су „дошли неки активисти ДС прошли пут“. На то су се чули звиждуци из масе.“Надамо се да сада неће доћи“, рекли су из иницијативе.

„Александар Вучић је окривио врх градске власти, не наводећи имена. Врх градске власти не може да управља полицијом, која је део извршне власти и Владе. Вучићево признање туђе грешке није делотворно. Јер врх градске власти ћути“, каже Ивошевић.

Судија каже да је крајње време да грађани добију одговор на питања ко су рушитељи и зашто се њихов идентитет чува.

„Ко им је налозио то да ураде? Ко је наредио полицији да се не меша у свој посао и „идиотима“ омогућио да безбедно напусте подручје Савамале?“, упитао је Ивошевић.

Последње питање које је Ивошевић поставио је шта су урадили надлежни по питању разрешења „савамалске бруке“.

Организатори су на крају обраћања поручили да су прешли „са насиља над законом, на насиље над људима“.

После обраћања организатора, кренула је шетња кроз град.

Savamala protest Beograd jun 2016 0002

Очекује се да поворка крене Булеваром краље Александра до раскрснице код Правног факултета, а потом ће они скренути ка тргу Славија. Након тога ће се упутити у Немањину, а данашњи протест ће се завршити испред зграде Владе.

Прошло је тачно 45 дана откако су срушени објекти у Савамали, али имена одговорних за то и даље нема. Сазнали смо само да су кривци у редовима власти, и то београдске, коју чине Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Самостални ДСС.

Savamala protest Beograd jun 2016 0003

Председник техничке владе Александар Вучић изјавио је да иза ноћног рушења у Савамали стоји градска власт, али није желео да каже ко је, што су у Иницијативи „Не давимо Београд“ протумачили као куповину времена.

Објављивању новог детаља претходила су два грађанска протеста, а данас се одржава и трећи. У иницијативи Не да(ви)мо Београд, која је организатори сва три, кажу да се протести настављају јер се ни после прекјучерашњег обраћања мандатара за састав Владе Александра Вучића није заправо десило ништа.


Извор: Н1