Сиријске војне снаге уз подршку Русије успешно се крећу ка самопрокламованој престоници ДАЕШ-а Раки, већина терориста је уништена, изјавио је амбасадор Сирије у Москви Ријад Хадад.

„Сиријске војне снаге успешно се крећу ка Раки, а тренутно се налазе на двадесетак километара од града Атике. Акција се одвија уз подршку руске војске. Што се тиче терористичких група, оне напуштају своје положаје. Већина припадника Нусра фронта је уништено“, изјавио је сиријски амбасадор на заседању Међуфракцијске парламентарне групе за заштиту хришћанских вредности.

Обамина администрација обећала је да ће играти интегралну улогу у ослобађању Раке, али се снаге подржане америчком војском крећу у погрешном смеру, и сада су на скоро 130 километара од упоришта ДАЕШ-а.

Напад сиријских снага на упориште ДАЕШ-а извршен је уз руске ваздушне ударе у источним деловима провинције Хама, која се граничи са Раком. Уједињене снаге се тренутно налазе у граду Табки, који је недавно очишћен од терориста ДАЕШ-а, а који је у 2014. служио као полазна тачка за нападе те терористичке организације, с обзиром на близину Раке.

Истовремено, Сиријске демократске снаге, које чине углавном Курди, потпомогнуте снагама САД промениле су положаје и усредсредиле се на заузимање града Манбиџа, у настојању да појачају положаје опозиционих група да би дестабилизовале Асадов режим у Сирији.

Повлачење армија СДС и САД, које су се раније такмичиле са руским и снагама сиријске армије у заједничком ослобађању Раке од ДАЕШ-а, представља огромну стратешку сметњу за Обамину администрацију која је имала двоструке циљеве — да ослободи територију од ДАЕШ-а и да свргне председника Сирије Башара ел Асада.

У Сирији од 2011. траје оружани сукоб у којем је, према подацима УН, погинуло више од 220.000 људи. Снаге одане властима боре се против терористичких група које припадају различитим оружаним формацијама, од којих су најактивније терористичке групе ДАЕШ и Нусра фронт.

https://youtu.be/8NjGDVe8_eY

 

https://youtu.be/R3IzbbXuGG4


Извор: Вечерње новости