Дрецун: Повлачимо институције са севера КиМ ако постигнемо сигуран механизам заштите

drecunЈАГОДИНА – Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је у Јагодини, да ће дијалог Београда и Приштине бити очуван, са мањим или већим застојима, јер дијалог нема алтернативу ни за Србе ни за Албанце.

Приштина, према његовом мишљењу, покушава користећи стуацију око добијања датума за преговоре Србије са ЕУ, да уз помоћ Брисела и још неких чланица добије уступке на које Београд једноставно не може да пристане, јер су супротни резолуцији и платформи и угрожавају интересе Србије и српског народа на Косову и Метохији.

То, сматра Дрецун, може да доведе до делимичног прекида дијалога, али “какву будућност имамо и ми и Албанци ако потпуно прекинемо дијалог, шта ћемо онда“, запитао је он учествујући у синоћњој емисији јагодинске телевизије „Палма плус“.
„Чини ми се да ЕУ нема довољно сензибилитета према опасности и будућности целог региона, ако се прекине дијалог и Косово окрене Тирани и ‘Великој Албанији“, рекао је Дрецун.

„Србија нуди компромис, не због тога што жели датум, него што жели да постигне одржив, суштински договор српске и албанске стране на Косову. То покушава да схвати и ратни злочинац Хашим Тачи, што под притиском, вероватно Брисела, који жели да стабилизује ситуацију, али и под притиском чињенице да самопроглашено Косово, какво је сада нема перспективу, јер је тамо економски очај, то је црна рупа Европе“, рекао је Дрецун.

Он је навео да „види решење да Косово и Метохија добију суштинску аутономију са свим овлашћењима која су себи дали самопроглашењем, али у уставно правним оквирима Србије“.

Дрецун је оценио да ће Србија трпети јак притисак, да премијеру Ивици Дачићу неће бити нимало лако у Бриселу, али да је „евидентно да нико у име Боеграда, без обзира ко био, неће и неможе прихватити решења супротно Резолуцији о политичком питању Косова и Платформи“.
„Не могу се повући институције Србије са севера Косова док год се не постигне сигуран механизам за опстанак и заштиту српског народа, а тај сигуран механизам не може бити под законима Приштине“, рекао је Дрецун и истакао да би Брисел морао да води рачуна да пет држава чланица ЕУ није признало независно Косово.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП