Атонски монаси су изнели свој став о Свеправославном Сабору

  1. јун. ПРАВМИР. Посланицу, посвећену предстојећем Свеправославном Сабору, послао је Свети Кинот Свете Горе Атонске.

k

Објављена је посланица представника атонских манастира, у којој је изнет њихов став поводом предстојећег Свеправославног Сабора, саопштава agionoros.ru. Текст писма је усаглашен на многобројним саветовањима. Документ је упућен Цариградском Патријарху Вартоломеју, а, у складу са одлуком Светог Кинота, копије писма су упућене такође и свим Помесним Црквама. Посланица садржи следеће одредбе  (цео текст на грчком).

  • Допуштено је да се термин «Црква» користи само у односу на Православну Цркву: «Свети и Велики Сабор… нека избегне термин «Црква» у односу на инославне, користећи у ту сврху одредбу «хришћанске доктрине и исповедања». По мишљењу Светог Кинота «неопходно је да се разјасни значење јединства… У јединству Цркве се налазе само чланови Православне Цркве, Тела Христовог… Само на њих могу да се односе речи «да буду једно, као [и] ми». У вези с тим се предлаже да се израз у параграфу 5 документа «Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом»: «потрага за изгубљеним јединством хришћана» замени изразом «повратак истини хришћана, који су се удаљили од Цркве,».
  • Светогорци изражавају своју несагласност с тим како се одржавају дијалози између Правславне Цркве и инославних: «Свети Кинот се не једном и у различитим ситуацијама званично огласио против богословских споразума са инославним, протествовао је против заједничких молитава и литургијских радњи (целивања итд.)». Атонски монаси изражавају несагласност са учешћем Православних Цркава у Светском савету цркава.
  • Светогорци претпостављају да је критеријум истинитости вере «свест пуноће Цркве», коју могу да изразе појединци, а не само Сабори.
  • Атонски монаси инсистирају на неопходности спомињања сабора Фотија Великог (879. год.) и Григорија Паламе (1341. и 1351. год.), пошто су они јасно показали «догматска и еклесиолошка неслагања са инославним (Филиокве, тварна благодат, папски примат)».
  • Светогорци предлажу да се у текст документа «Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом» унесе детаљна напомена о православној антропологији и космологији (ослањајући се на учење светитеља Григорија Паламе).
  • У закључном делу посланице атонских монаха се указује на неопходност «исправљања текстова предсаборних докумената» како би она изражавала мишљење целокупне Пуноће Цркве, и како не би постали повод за раскол и поделе.

Раније је саопштено  да Бугарска Православна Црква отказује учешће на Свеправославном Сабору. Антиохијска Патријаршија је такође упозорила на могућност осујећивања Свеправославног Сабора. У вези с тим, на заседању Светог Синода Руске Православне Цркве 3. јуна 2016. године је истакнуто да су у предвечерје одржавања Свеправославног Сабора настали озбиљни проблеми, који захтевају неодложне општеправославне мере. Свети Синод је истакао да неучешће макар једне Цркве на Сабору представља непремостиву препреку за одржавање Светог и Великог Сабора, имајући у виду  да његове одлуке могу да буду донете само на основу консензуса, како следи из одредби докумената, која је Скуп Поглавара Помесних Цркава одобрио.

Свеправославни Сабор – Сабор поглавара и представника свих признатих помесних Православних Цркава света – ће бити одржан од 18. до 26. јуна на грчком острву Крит. Претпостављало се да ће у раду Сабора узети учешће делегације 14 помесних аутокефалних Православних Цркава – Цариградске, Александријске, Антиохијске, Јерусалимске, Руске, Грузијске, Српске, Румунске, Бугарске, Кипарске, Еладске (Грчке), Албанске, Пољске, Чешких земаља и Словачке.