ИАКО је Украјина економски исцрпљена, руководство у Кијеву прети новим ратом Донбасу. Све чешће украјински руководиоци говоре да Донбасу не треба дати никакав специјални статус самоуправе, док са линије разграничења све чешће стижу вести о отварању ватре и кршењу примирја. Само у мају је погинуло 26 украјинских војника.

Пошто знају да Москва неће дозволити да Кијев изведе блиц-криг, у Кијеву сада инсистирају да међународне полицијске снаге дођу не само на линију разграничења, него и на границу са Русијом. Украјинско руководство не жели да у тим међународним снагама, под руководством ОЕБС, буду и Руси.

Москва се томе противи и инсистира да се морају поштовати интереси Доњецке и Луганске народне републике. Сад Кијев моли Вашингтон да изврши нови притисак на Москву.

Председник парламента Доњецке народне републике Денис Пушилин је уверен да Кијев нема снаге да војнички победи Донбас. Осим тога, ако крене у рат, Кијев може да изгуби подршку једног броја европских држава.

Жеља руководства Донбаса је да Украјина постане конфедерација. Али, то не жели руководство у Кијеву, које сматра да су са друге стране рова разграничења терористи.

РАСМУСЕН: НЕКА КРИМ САЧЕКА

бивши генерални секретар НАТО Андрес Фог Расмусен, кога је Порошенко именовао за саветника, казао је да се у Кијеву сада окану повратка Крима. Расмусен је уверен да је сад важније да се реализују Мински договори и спроведу реформе у земљи. Истовремено, он тврди да Запад никада неће признати да је Крим саставни део Русије. Став Расмусена је јасан кад се зна да САД нису спремне да заоштравају односе са Москвом, а Украјина сама не може да поврати Крим.


Извор: Вечерње новости