Иако, традиционално, амерички републиканци важе за ратоборније од демократа и иако је велика пажња усмерена на Трампове радикалне изјаве, Клинтонова се не би могла назвати мањим „јастребом“ од конзервативоног ривала. Умногоме је чак радикалнија.

Она је још као прва дама, 1999. године, здушно подстицала супруга, тадашњег председника САД Била Клинтона да бомбардује нашу земљу.

Наговарала сам га да бомбардује Србију – рекла је медијима у САД.

Као сенатор, подржавала је ирачки рат, а као државни секретар промену режима у Либији, подстичући бомбардовање предвођено НАТО. „Дошли смо, видели смо, он је умро“, рекла је Клинтонова о свргавању Гадафија. Њен став о текућем сиријском рату такође је јасан: „Асад мора да се склони с пута.“

Још од времена када је била сенатор Њујорка залагала се за ширење НАТО, и то на земље као што су Украјина и Грузија, чиме је наљутила Русе.

Трамп се, с друге стране, извинио Србима због бомбардовања, жели да разговара с Путином и Кимом, тврди да САД не могу бити светски полицајац и скептичан је према НАТО, јер „није фер“ да САД улажу највише у Алијансу. Клитнонова истиче његово „вређање“ муслимана и мексичке имиграције у САД, тврди да је Трамп „опасно недоследан“ и да му се не смеју поверити шифре за нуклеарни напад.

ПРИШТИНА: БУТИК „ХИЛАРИ“ НА БУЛЕВАРУ БИЛА КЛИНТОНА

ЧАК два бутика у Приштини носе назив „Хилари“, од којих се онај старији, отворен недуго после НАТО бомбардовања 1999. године, налази на Булевару Била Клинтона, недалеко од кипа овог бившег америчког председника. У Албанији је ове године постављена биста Хилари Клинтон.


Извор: Вечерње новости