ДОКАЗАО ПРЕВАРУ КОМПАНИЈА – Водитељ у емисији купио, па опростио 15 милиона долара дуга: „Сваки идиот ово може да уради“ (видео)

Џон Оливер, водитељ емисије Ласт Wеек Тонигхт, која се приказује на ХБО каналу у недељу је постао и добротвор јер је откупио медицинске дугове 9.000 људи.

Džon Oliver dugovi

Оливер је купио дуг вредан 15 милиона долара и то током своје емисије где је говорио о лошем понашању у индустрији и о онима који купују дугове од банака како би на томе зарадили.

– Када компанија купи дуг, без обзира на детаље тог дуга, они ће покушати да из тога извуку најбољу могућу корист – објаснио је Оливер.

– Куповина дуга је прљав посао и треба га контролисати јер како стоје ствари сваки идиот може ући у овај посао. То вам могу доказати јер сам и ја идиот и основали смо компанију за куповину дуга – рекао је Оливер. Затим је додао:

„Било је забрињавајуће лако“.

https://youtu.be/Ii6TEJuvrM0

„Last Week Tonight“ је потрошио око 50 долара за оснивање компаније која се бави откупом дуга. Регистрована је у Мисисипију, а позната је под скраћеницом „CARP“.

Према речима Оливера, одмах након оснивања компаније, понуђен им је портфолио медицинског дуга у вредности од 14.922.61 долара и то по цени од мање од процента по долару, што укупно износи негде око 60.000 долара.

Након откупа дуга, компанији је прослеђена листа са именима, адресама и бројевима социјалног осигурања за око 9.000 људи.

– Откупили смо дуг, али оно што је застрашујуће је да сам хтео, могао сам ангажовати запослене да зову људе са овог списка и да им живот претворимо у ноћну мору – каже Оливер.

Уместо да потражује дуговања, Оливер је у својој емисији у сарадњи са добротворном организацијом РИП Медицински дуг саопштио да ће опростити дуг.

Према речима једног од суоснивача ове организације Крег Антика, пионир овакве куповине дуга био је Ролинг Јубили, изданак покрета Окупирајте Волстрит. Године 2013. су потрошили око 400.000 долара за куповину дуга од 14,734,569.87 долара. Потом су 2014. године откупили дуг у висини 3.8 милиона долара који је припадао студентима колеџа Еверест. За тај дуг сакупили су 100.000 долара.

Циљ ове организације није био да реши проблем, али је потез имао сврху да укаже како руковања дуговима функционишу.


Извор: Блиц