“Интегрисани Србин” у делегацији нелегалних институција Птиштине у Бриселу

slobodan-petrovic-hasim-taciЗаменик такозваног премијера Косова Слободан Петровић изјавио је за „Глас Америке“ да ће бити члан приштинске делегације у наредном сусрету са представницима Београда, који ће се у понедељак одржати у Бриселу.

„У овој рунди придружићу се такозваном премијеру Косова у процесу дијалога“, рекао је Петровић и додао да ће тема бити север Косова, односно утврђивање надлежности нелегалних косовских институција на северу Косова.

Упитан какав допринос може да да дијалогу, с обзиром да је ово први пут да је у приштинску делегацији укључен и Србин из нелегалних косовских институција, Петровић је одговорио да је то јако важно пре свега за српску заједницу, али и за цео процес.

„Наша улога је веома важна и ми смо на непосредан начин били учесници овог процеса, а сад је први пут да смо и на посредан начин укључени у тај процес и то је јако важно пре свега за српску заједницу, али такође и за тај процес“, рекао је Петровић. Најважније је, додао је он, да се ти договори имплементирају на терену.

Према његовим речима, јако је важно поготово да Срби који живе јужно од Ибра на било који начин не буду оштећени договорима који ће се десити у Бриселу. Он је оценио да дијалог није у кризи и да се дошло до некаквих договора који треба да се спроведу, а за ту реализацију неопходно је учешће не само два премијера, него и других политичких релевантних фактора, како домаћих тако и међународних.

Петровић је рекао и да се ради на реализацији његовог сусрета са представницима власти у Београду, да не постоји тачан датум кад ће се то договорити, али је „сигуран да ће то бити веома брзо“.

Истичући да се неформално састајао са пуно функционера и политичара из Србије, Петровић је рекао да има информацију да на организовању званичног сусрета у Београду раде „партнери и пријатељи из Брисела“.

„Није потребна нека посебна ургенција за један такав сусрет, јер мислим да је то више него неопходно“, истакао је он.

ВЕСТИ / СРБИ НА ОКУП