Злочин у Долима

Kapela u Dolima

Спомен капела у Долима

Spomenik u Dolima

Споменик пострадалим у Долима

У засеоку Дола села Миљковац општине Плужине, Пивска жупа, Пива, 7. јуна 1943. године злогласна СС „Принц Ојген“ дивизија Банатских Шваба, а предвођена муслиманским и хрватским усташама из Херцеговине за сат времена побила је 522 цивила из околине, од чега 109 дјеце различитих узраста од новорођенчета до 14 година. Само из братства Благојевића побијено је у Долима 220 људи. Током егзекуције Малиша и Митра Ђикановић су добили принову, некрштена беба ће бити убијена са својим родитељима.

Фашисти из СС „Принц Ојген“ дивизије су тих дана у Пивској жупи побили још око 1200 Срба у свом походу након неуспјешне операције „Вајс“ (Неретва) ка спровођењу операције „Шварц“ (Сутјеска). Тачније, партизанске јединице на челу са Ј.Б. Титом су се повлачиле из источне Херцеговине у сјеверозападну Црну Гору, те тако навукли нацистичко-фашистичку казнену експедицију за собом.

Узалуд је капетан Митар Пејовић командант Батаљона Жупе Пивске ЈВуО упозоравао становништво да стиже казнена експедиција и да се склањају у планину. Народ је сматрао да никоме ништа није урадио и углавном остајао у близини својих кућа. Злочинци су их покупили и побили. Био је то дан када се Пива на небо селила, како каже истоимени документарни филм.

Људи су побијени само зато што су били православни Срби.

Вјечнаја памјат.

Игор Војиновић
7.6.2016. год.


SS uniforme ilustracija

Илустрација униформи СС дивизије „Принц Ојген“

Handžar divizija uniforme ilustracija

Илустрација униформи злочиначке „Ханџар дивизије“