Архијереји Грчке Цркве уједињени пред Свеправославни сабор

МИТРОПОЛИТ Нафпактоса Јеротеј: Архијереји Грчке Цркве уједињени су у својој позицији пред Свеправославни сабор

1. јун, 2016

Повод за овај чланак је резултат седнице Светог Синода Грчке Цркве, одржане 24. и 25. маја, и реакција на овај догађај у грчким медијима. Према митрополиту Јеротеју, супротно популарном мишљењу, архијереји Грчке Цркве успели су да формулишу јединствен став о текстовима Свеправославног сабора.

article_23142_107364

У средини митрополит Нафпактоса Јеротеј Влахос

„Том приликом је дошло до опсежне расправе и могла су се чути различита мишљења. Међутим, само је у једном случају на крају један од епископа затражио да се у синодски протокол евидентира његово неслагање са одлуком.“ Владика Јеротеј је детаљно образложио једну од одлука архијереја Грчке Цркве, која је усвојена једногласно, то јест, предлог да се у тексту „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“, нагласи да је „Православна Црква Једна, Света и Апостолска“, и да истовремено „признаје присуство хришћанских заједница и конфесија“. А не „присуство других хришћанских цркви и конфесија“, како то стоји у тексту.

Према митрополиту Нафпаткоса, предлог Грчке Цркве је настао због низа присутних противречности у тексту „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“: наводи се да је Православна Црква „Једна, Света, Саборна и Апостолска“, а истовремено да „Православна Црква признаје кроз историју постојање других хришћанских цркава и конфесија које нису у заједници са њом.“

Документ такође говори о црквеном јединству, наводећи да „Јединство, које Црква поседује онтолошки, не може бити прекинуто”, док такође наводи да дијалог „тражи објективни циљ припрема на путу за јединство.“ Што значи да се у неколико пасуса јединство Цркве представља као дато, а у другим као нешто чему се тежи. Такав приступ, према владици Јеротеју, је неприхватљив: „Текст, као производ Светог и Великог сабора, требало би да буде јасан, без икаквих инсинуација или коментара.“

Оно што су једни установили и узаконили, други да чувају и тим чуварима не чинити неправду, а ни безакоње над онима који не примају шта противно ономе што је установљено; и право би било, кад би сваки мислио и држао се онако како је одређено.

(Фотије, 3. писмо, т.6)

Извор: Православље живот вечни