Почеле највеће заједничке војне вежбе НАТО и Пољске – „Анаконда-16“

ВАРШАВА – Пољска и велики број земаља чланица НАТО почеле су данас своје досад најобимније војне вежбе у Пољској, у тренутку када земље централне и источне Европе траже чврсте безбедносне гаранције услед забринутости због изричитости и акција Русије, преноси АП.

NATO drill Anaconda 16Истовремено, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је данас, после састанка са финским колегом Тимом Соинијем, да у региону Балтичког мора не постоје претње које би оправдале милитаризацију те области, пренео је Тас с.

Лавров је, такође, поручио да Москва има суверено право да примени адекватне мере као одговор на експанзију НАТО, наводи Ројтерс.

Војне вежбе под називом „Анаконда-16“, које предводи Пољска, почеле су данас у Варшави, а у њима учествује око 31.000 припадника војних снага Пољске, САД и још 17 чланица НАТО, као и из пет партнерских земаља.

Вежбе ће трајати до 16. јуна, а тестираће се сарадња између савезничких команданата и трупа у пружању одговора на војне, хемијске и сајбер претње.

Иницијативу за одржавање „Анаконде-16“ покренула је Пољска 2006. године, а у томе су јој се постепено придружиле многе државе чланице НАТО.

Ове вежбе су део програма НАТО и одржавају се само неколико недеља уочи кључног самита Северноатлантске алијансе у пољској престоници, за који се очекује да ће се завршити одлуком о томе да значајан број војника и опрема НАТО буде базирани у Пољској и балтичким државама.

Те земље су нарочито забринуте због оружаног сукоба у Украјини, наводи АП.

С друге стране, Русија тврди да је било какво присуство снага НАТО у близини њених граница претња по њену безбедност, подсећа америчка агенција.


Извор: ТАНЈУГ