Британски војни магазин: Нећете веровати колико су стара једина два војна хеликоптера у Србији

Целокупна транспортна авијација Војске Србије (ВС), у овом тренутку, састоји се од два хеликоптера Ми-8 старости по 36 година, док нови хеликоптери Ми-17, који су купљени у Русији, још нису испоручени иако су представници државног и војног врха најављивали да ће се то десити најкасније до краја 2015. године.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Како се наводи у најновијем броју британског војног ваздухопловног часописа Ер форсиз мантли (Air Forces Monthly), флоту транспортних хеликоптера ВС тренутно чини шест летелица Ми-8, произведених 1980. године, од којих лете само два.

У саставу је и један, нешто млађи Ми-17 који тренутно не лети због радова на редовном одржавању, док је други Ми-17 изгубљен у катастрофи у марту прошле године, када је погинуло седам чланова посаде, медицинских радника и једна беба.

Што се тиче авијацијске компоненте транспортне авијације, иако њу чини више летелица разних типова, према сазнањима агенције Бета тренутно не лети ниједан авион.

Једини лаки транспортер Ан-2, који је базиран у 138. транспортној авијацијској ескадрили у Нишу, не лети дуже од две године, због чега је знатно отежана и редовна обука припадника нишког 63. падобранског батаљона из састава Специјалне бригаде.

Према информацијама специјализованог ваздухопловног сајта Танго сикс (www.tangosix.rs), авион је недавно послат на ремонт у Мађарску.

Војска Србије, такође, користи и два средња транспортна турбоелисна авиона Ан-26, али ни они тренутно нису у летном стању.

Један Ан-26 приземљен је због истека ресурса у децембру 2014. а други у октобру 2015. године, наводи Танго сикс.

Један авион се тренутно налази у Ростову на Дону, где ће бити генерално ремонтован а претпоставља се да ће му бити продужен и временски ресурс за још десет година.

Три авиона Јак-40, који су и даље на флотној листи Ратног ваздухопловства ВС, не лете од краја 2010. године и њихов ремонт није у плану.


Извор: Блиц