Лидер Каталоније: Независност улази у фазу без повратка

МАДРИД – Лидер шпанске покрајине Каталоније Карлос Пуџдемон поручио је да ће 2017. године процес одвајања Каталоније од Шпаније ући у фазу из које више неће бити повратка, чиме би Европа требало да добије нову суверену државу.

Karlos Pudždemon

Карлос Пуџдемон

„У 2017. ће независност ући у фазу после које више нема повратка због демократске одлуке грађана. Наш задатак је да се све припреми за тај тренутак“, рекао је Пуџдемон у разговору за шпански лист „Ел Паис“.

У септембру прошле године је на регионалним изборима победила коалиција десних и левих странака „Заједно за Да“, која је у року од 18 месеци најавила отцепљење покрајине са 7,5 милиона становника.

Прошле недеље је у парламенту Каталоније изгласано стварање каталонске агенције за социјалну заштиту, што је означено првим законом према стварању самосталне државе.

Преостала два подручја која намеравају да промене новим законима су порезни систем, који више не би био у надлежности Шпаније, као и правосуђе.

У каталонском парламенту, 72 од 135 посланика су за стварање републике Каталоније.

„Пре 2012. у парламенту нас је било само 12 посланика за независност. Сада нас је 72, што је јасна већина“, рекао је Пуџдемон, који је у јануару проглашен за председника.

„У друштву постоји једна већина која још увек није толико велика да једнострано прогласимо независност“, додао је Пуџдемон, пренела је Хина.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ која није признала једнострано отцепљење Косова од Србије.

Овог месеца, 26. јуна, у Шпанији се одржавају нови парламентарни избори након што четири водеће странке нису успеле да оформе владу после избора у децембру.

„После тих избора желимо да чујемо предлог будуће шпанске владе о организовању референдума у Каталонији. Саслушаћемо предлоге, али од референдума не одустајемо“, поручио је Пуџдемон.

Од четири водеће странке само Подемос (Можемо), странка која се противи мерама штедње, подржава идеју о организовању референдума по узору на референдум у Шкотској из септембра 2014. године.

Та је странка добила 69 од 350 посланика после избора у јануару. Њен лидер Пабло Иглесиас каже да он није за одвајање Каталоније, али да грађани имају демократско право да изразе мишљење на референдуму.

„Желимо да људи гласају по шкотском моделу. Била би два питања, а једно од њих `јесте ли за независност`“, рекао је Пуџдемон.

Владајућа Народна странка десног центра противи се референдуму напомињући како је он у супротности с уставом из 1978. када је у Шпанији уведена демократија и према којем се референдуми могу одржавати једино на нивоу читаве земље.

Друга странка по броју посланика, странка левог центра Социјалистичка радничка странка Шпаније (ПСОЕ), предлаже промену устава који би Каталонији омогућио већу аутономију, али не и самосталност од краљевине у чијем је склопу од 1469. године.

Народна странка, ПСОЕ, као и странка центра Грађани напомињу како су Каталонија и остатак Шпаније снажнији заједно.

„Која год влада буде у Шпанији после избора мора се схватити да је потребан дијалог и договор око одржавања референдума у Каталонији. Али не видим ниједног лидера довољно храброг за прихватање предлога којег, веројатно, интинмно не сматрају тако неразумним“, изјавио је Пуџдемон.

People wave "estelada" or pro-independence flags as regional acting President Artur Mas arrives at the Catalonia's high court for questioning over their suspected roll in holding a poll in Barcelona, Spain, Thursday, Oct. 15, 2015. Thousands of people are rallying outside a Barcelona court in support of Catalan regional acting President Artur Mas who has arrived for questioning over the staging of a symbolic referendum on secession from Spain last year. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Он је напоменуо како ће кроз регионални парламент ићи корак по корак и да још увек нису затражили међународну подршку уколико централна влада у Мадриду настави да истиче да је референдум незаконит.

„Не тражимо признање јер га још увек нисмо затражили. Оно што сада тражимо је познавање прилика јер постоји једно изражено непознавање, или боље речено лоше познавање, онога што се догађа и што је заправо Каталонија“, рекао је Пуџдемон.


Извор: ТАНЈУГ