„Случај амбасадори“: Далеко од очију – далеко од контроле

Београд — Министарство спољних послова, односно наша дипломатска представништва широм света, у последње време углавном се спомињу због трагедија или скандала.

ambasada-srbijeОтмица и погибија двоје дипломата у Либији, неадекватно понашање амбасадора у Нигерији и последње у низу, малверзације са горивом у Грчкој.

Б92 је истраживао какве се контроле над дипломатским представништвима уопште врше.

Далеко од очију, далеко од срца, или у случају наших дипломатских представништава, далеко од контроле.

Због последњих информација о малверзацијама са горивому амбасади у Грчкој, према којима је та држава оштећена за два милиона динара, али је нарушен и углед Србије, из Београда је послата група од троје искусних радника МСП који ће разговарати са амбасадором и свим запосленима у нашем дипломатском представништву у Атини.

„Оно што је процедура је да смо ми ти који морамо први да утврдимо шта се дешава и уколико има елемената било ког дела, или било којих недозвољених радњи ми смо ти који подносимо одговарајуће пријаве према органима, и наравно Тужилаштво је то које касније у поступку прибавља доказе и покреће одговарајуће поступке, тако да ћемо се тако понашати и у овом случају“, каже генсек Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

Бивши амбасадор Србије у Великој Британији, Дејан Поповић каже да се контроле у дипломатским представништима спроводе редовно.

„Моје искуство је да у финансијској служби МСП постоје уредне годишње контроле пословања. Амбасада је дужна да достави финансијски извештај и целокупну ту документацију која се затим контролише и после неколико месеци добија се извештај од МСП да је пословање било у реду или ако није у реду онда се стављају одређене примедбе за овај или онај износ који није на адекватан начин констатован“, наводи Поповић.

У овом конкретном случају, отправник послова у Атини, Бранко Лазаревић и двоје дипломата запослених у амбасади завели су у папирима да су потрошили 30 тона горива за две године, што је и теоретски немогуће.

Податке о томе је МСП доставио управо амбасадор у Грчкој, Душан Спасојевић.

„Јер ви имате један маневарски простор, где можете уз помоћ саучесника са терена правити различите комбинације, то није специфично само за дипломатску службу, него и за многе друге делове јавног сектора где се такве појаве ту и тамо могу појавити. Али тврдим да не постоје никакве специфичности у МСП које би сада указивале да је оно језгро таквих активности“, каже Дејан Поповић.

Али нису само малверзације са новцем проблем са којим се срећу у МСП.

Прошле године је у Либији отето двоје Српских дипломата, који су неколико месеци касније погинули у бомбардовању Америчке војске. Њихова отмица и сва дешавања никада нису до краја разјачњени.

Недавно су се појавиле информације о недоличном понашању и представљању наше земље од стране Јована Марића, нашег амбасадора у Нигерији.


Извор: Б92