Плови патка преко Атлантика

Бразилска жута патка надувана је у ЦИА, а послужила је као маскота за „меки пуч” против левице

(Фото Ројтерс)

Без тенкова и митраљеза, без војске и униформе, већ уз помоћ огромне надуване жуте патке, група добродржећих седокосих мушкараца у црним оделима са машнама и ташнама преузела је власт у Бразилу.

Док се тај балон у облику патке по врућини „невино” брчкао у базену испред бразилског конгреса, иза њега је, заштићено крилима, пливало море пачића, а унутра су законодавци свргавали председницу Дилму Русеф, затирали пут дванаестогодишњој владавини Радничке партије и утирали пут новој власти.

Џиновска маскота је упловила у Бразил још пре две-три године, када су почели масовни протести против левичарске владе Дилме Русеф и владајуће Радничке партије, којој се спочитавало да је сувише новца одвајала за социјалне пројекте, а премало остављала мултинационалним компанијама.

Да је Вашингтон одлучио да поново крене у поход на Латинску Америку и да овога пута задње двориште не заузимају мрачни сиво-маслинасти војници, већ специјалисти за мекане пучеве – могло се видети из мноштва детаља које су откривали истраживачки новинар и правник Глен Гринвалд, узбуњивач Едвард Сноуден, аустралијски новинар Џулијан Асанж, бразилски филозоф и теолог ослобођења Леонардо Боф.

Из депеша процурелих преко „Викиликса”, на које је Гринвалд скренуо пажњу, види се да је нови привремени председник Бразила Мишел Темер још пре десетак година са представницима ЦИА договарао како да свргне са власти Лулу да Силву, лидера радничког покрета, кога је наследила Дилма Русеф.


Извор: Политика