Асадова армија се спрема за „нову Палмиру“ – деблокирање Деир ез-Зора

ТО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ВЕЛИКИ ГРАД СИРИЈЕ КОЈИ ИСЛАМСКА ДРЖАВА ДРЖИ ПОД ОПСАДОМ

  • Херојски га брани не превише бројни гарнизон, а скидање опсаде ће омогућити сиријској армији да заврши опкољавање Раке коју је ИД прогласила за своју „привремену престоницу“. Пад саме Раке ће у том случају постати само питање времена, а војни врх ће све мобилне снаге моћи да пребаци на друге фронтове. Највероватније на север провинције Латакија – где борбе не престају ни један једини дан. Потом би највероватније уследиле борбе за провинцију Идлиб

МОДЕРНИ руски ловац-бомбардер Су-34 потпуно је онеспособио рафинерију нафте под контролом Исламске државе.

Рафинерија се налази поред града Рас-ел-Ајн, у сиријској провинцји Хасеке.

Како је објавило Министарство одбране РФ, Су-34 је прво погодио резервоаре са нафтом, а потом је гађао и постројења саме рафинерије коју је захватио велики пожар.

Ово је, као што се види, била појединачна акција руске авио-групе у Сирији. Међутим, снаге влде у Дамаску спремају велику операцију која може имати исти или или већ значај као и ослобађање Палмире.

Све очи су претходних месеци биле окренуте према граду Алепу и истоименој провинцији. У нешто мањој мери – према провинцији Латакија и околини Дамаска. А сад се ствари заиста суштински мењају.

Војни врх у Дамаску већ увелико концентрише трупе за одбацивање одреда Исламске државе од Деир ез-Зора, админстративног центра истоимене провинције. Тај град се налази на Еуфрату, а ИД га држи у блокади од почетка 2014-те.

За разлику од Американаца и Курда који од свог тобожњег „јуриша на Раку“ праве спектакл, а никакве озбиљне борбе за тај град не воде – сиријски војни врх дејствује у тишини.

Деир ез-Зор је последњи велики град у Сирији који Исламска држава држи у потпуној блокади.

Херојски га брани не превише бројни гарнизон, а скидање опсаде ће омогућити сиријској армији да заврши опкољавање Раке коју је ИД прогласила за своју „привремену престоницу“.

Пад саме Раке ће у том случају постати само питање времена, а војни врх ће све мобилне снаге моћи да пребаци на друге фронтове. Највероватније на север провинције Латакија где борбе не престају ни један једини дан.

Потом би највероватније уследиле борбе за провинцију Идлиб у којој јако упориште имају протурске снаге које Анкара обилато снабдева свим што им је потребно за рат.

Деблокада Деир ез-Зора знатно би подигла престиж Асадове армије. А за ту операцију не би биле потребне десетине хиљада војника јер је цео будући фронт у долини Еуфрата.

Мање „пустињске одреде“ џихадиста вероватно ће – како се најављује – ловити руски борбени хеликоптери.


Извор: Факти