АНКАРА – Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да је Анкара одлучила да повуче свог амбасадора из Немачке на консултације пошто је Бундестаг усвојио резолуцију којом се Турска оптужује за геноцид над Јерменима, јавила је данас агенција АП.

Јилдирим је изјавио да је усвајање те резолуције „историјска грешка“ немачког парламента, додајући да се турски народ поноси својом прошлошћу и да „не постоји догађај из прошлости који би нас натерао да постиђени погнемо главе“.

Немачки парламент данас је великом већином гласова посланика свих странака усвојио резолуцију којом се масакр Отоманског царства над Јерменима у Првом светском рату проглашава за геноцид.

Само два посланика Буденстага нису гласала за резолуцију под називом „Сећање на геноцид над Јерменима и другим хришћанским народима 1915. године“, коју су предложиле владајућа конзервативно-социјалдемократска коалиција и опозициона Странка зелених.Гласање је било јавно, дизањем руку.

Нови премијер Турске Бинали Јилдирим изјавио је неколико сати пре гласања у Бундестагу да одлука о резолуција представља „тест пријатељства“ Турске и Немачке.

Историчари процењују да је у Отоманском царству током и непосредно после Првог светског рата убијено 1,5 милиона Јермена што стручњаци сматрају првим геноцидом 20. века.

Наследница царства, Турска Република, проглашена 1923. године, негира да је то био геноцид, већ тврди да су то биле само жртве грађанског рата и немира током распада Отоманског царства, да је број жртава преувеличан и да је погибије било на обе стране.

Турска наводи да је тада погинуло између 250.000 и 500.000 људи.