Муџахедини под „заштитом“ Пентагона – правац у Албанију

Тирана — Кад ирански муџахедини више нису били потребни Пентагону, Американци су их пре више од десет година разоружали и сместили у Албанију. Они представљају потенцијалну опасност за грађане те земље и остатак Европе, пише Дојче веле.

Albanska zastava

Како се истиче у репортажи објављеном на порталу те медијске куће, претпоставља се да у Албанији живи око 800 припадника иранских, народних муџахедина, које је влада у Тирани прихватила на хуманитарној основи, као борце који су престали да учествују у оружаним сукобима.

У изјави за Дојче веле албански стручњак за безбедност Артан Хоџа упозорио је да толики број некадашњих учесника у борбама на Блиском истоку представља велику опасност по безбедност, јер су, како је рекао, веома добро обучени и увек спремни да употребе свпке вештине које су годинама стицали.

„У Албанији имају још једну предност, а то је да им овде није тешко да набаве оружје“, рекао је Хоџа.

Он сматра и да је главни проблем чињеница да је Исламска Република Иран решена да, како је рекао, уништи организацију народних муџахедина, јер представљају претњу тој држави.

„Они за њих представљају потенцијалне непријатеље, некога ко ће да напада важне циљеве у Ирану, и зато Иран неће одустати од напада на њихове вође“, рекао је Хоџа.

Да ће муџахедини сигурно узвратити ударац и да неће презати од терористичких акција потврдио је и некадашњи борац Народних муџахедина Ирана Ехсан Биди, који се плаши повратка у Иран због хапшења и освете својих некадашњих сабораца.

Он је у изјави Дојче велеу рекао да га прогањају муџахедини, од којих је добијао претеће поруке откако је напустио организацију, јер не желе да проговори о њој.

Биди, који живи на периферији Тиране с пријатељем, рекао је да се као муџахедин борио за „праведну ствар“ и ослобађање те земље од „угњетачке власти шаха“, али да је напустио, јер су вође постајале све бруталније, па чак и према сопственим људима.

„Сместили су у затворе на стотине мојих другова, многи су били излозени мучењу, четворо их је убијено. Хапсили су и мучили чак и чланове које су иранске верске власти пре тога прогањале“, рекао је Биди.

Репортери Дојче велеа посетили су један од кампова у којем живе муџахедини, где су, користећи скривену камеру, разговарали с двојицом припадника те милитантне организације.

„Активни смо свуда у свету – у Европи, Сједињеним Америчким Државама, а посебно у Ирану, али немамо никакве везе са тероризмом и насиљем“, рекао је један од муџахедина.

На питање да ли чланови те организације прете онима који су одлучили да иступе из ње, добили су одговор да је то пропаганда коју шири ирански режим, након чега је разговор прекинут.

Како је рекао новинар Дојче велеа, Влада Албаније одбила је захтев да пружи званичан одговор на питања те медијске куће о муџахединима у Албанији.


Извор: Б92