Турци направили прославу 563. годишњице османског освајања Цариграда (видео)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган организовао је велику прославу 563. годишњице османског освајања Цариграда.

Turci osmanlije

На обиљежавању је био и Бинали Јилдирим, нови предсједник владајуће Партије правде и развоја и премијер ове евроазијске државе. Он и његова Влада су добили повјерење Парламента, који је подржао Владин програм, објавио је предсједник Парламента Исмаил Кахраман.

Јилдирим је на мјесту премијера замијенио Ахмета Давутоглуа, који се повукао прије двије седмице.

https://youtu.be/GSCCa0y6_n4

Прослава је комбинација модерног и средњовјековног, па су параду особа у јањичарским одорама пратили прелети турских борбених авиона. Мјере безбједности су огромне, а Влада опсежно оглашава догађај, користећи се сликама султана Мехмеда Освајача и предсједника Ердогана.

Некада највећи и најбогатији град у Европи, више од 1.000 година престоница Византије или Источног Римског Царства, пао је 29. маја 1453. године, након 53-дневне опсаде османских снага.

Освајање Цариграда, који је у последњим годинама био само сјенка своје некадашње величине, био је симболични доказ већ познате чињенице, да је Османско царство свјетска сила. Вјековима је Цариград био бедем војскама са Истока на путу ка Европи.

Његовим падом Европљани су постали свјесни како је падом „Новог Рима“ у опасности и стари, сједиште Католичке цркве. Два вијека касније, Турци су стигли дубоко у Европу, запријетивши хабсбуршкој престоници Бечу. Међутим, познато је да у више наврата ипак нису успјели и да је освоје. Да јесу, сигурно би данас Европа потпуно другачије изгледала.

Турци масовно клањају испред Аја Софије

Више хиљада муслиманских вјерника данас се окупило испред Аје Софије у Истанбулу, захтијевајући да им се омогући да се моле у том објекту, јавили су турски медији.

Базилику Света Софија у Цариграду је саградио византијски цар у шестом вијеку. Претворена је у џамију (Аја Софија) 1453. године, а од 1934. је музеј и једно од најпосјећенијих мјеста у Истанбулу.

Молитву испред Аја Софије данас је водио имам из Меке, после чега су вјерници затражили да то здање поново буде џамија.

„У име стотина хиљада браће, тражимо да нам се омогући да се молимо у џамији Света Софија“, изјавио је предсједник Удружења младих Анадолије, Салих Турхан.

Молитва испред Аја Софије одржана је поводом годишњице турског освајања Константинопоља (Цариграда) 1453, после дуге опсаде.

Од доласка на власт Партије за правду и развој садашњег турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, присталице лаичке турске државе више пута су изразиле забринутост да би Света Софија поново могла да постане џамија.


Извор: Принцип